Een buitenlandse onderzoeker voor uw innovatie? Ontvang voor één jaar 100% vergoeding van de Europese Commissie

blog-buitenlandse-onderzoeker-1.jpg (1)

Een buitenlandse onderzoeker voor uw innovatie? Ontvang voor één jaar 100% vergoeding van de Europese Commissie

Bent u een dynamische mkb’er of start-up met baanbrekende ideeën en op zoek naar de hulp van een getalenteerde onderzoeker om van uw projectidee een werkelijk innovatieproject te maken? Soms lukt dat niet in Nederland. Maar wist u dat er een mooie subsidieregeling is waarmee u  voor een jaar een vergoeding kunt ontvangen voor een onderzoeker uit het buitenland?

We horen vaak dat het mkb problemen ervaart bij het werven van onderzoekers (PhD of gelijkwaardig). Of de relevante vaardigheden zijn niet aanwezig of het ‘inhuren’ van een externe onderzoeker is te duur. Hierdoor blijven innovatieve ideeën vaak onuitgewerkt en worden ze niet omgezet in een ontwikkeling of een product die het bedrijf wellicht een aanzienlijke groei opleveren. Maar voor ondernemers die over de landgrens heen kijken en hun zoektocht naar een onderzoeker in het buitenland voortzetten, ligt er vanaf volgend jaar een mooie kans om een dergelijke ‘associate’ voor de volle 100% gefinancierd te krijgen.

Onderzoeker met subsidie uit Horizon 2020
De subsidie is aan te vragen vanuit het Europese subsidieprogramma H2020 MKB Innovatie Associate (INNOSUP-02-2016). Het is een pilotprogramma, en helpt mkb’ers en start-ups om de hoogst opgeleide en ervaren onderzoekers van Europa –en daarbuiten- te vinden.

H2020 MKB Innovatie Associatie helpt u met:

  • Het zichtbaar maken van de vacature voor een onderzoeker in heel Europa en daarbuiten
  • Het aanbieden van een individuele subsidie, welke de kosten van het eerste jaar van het dienstverband van een niet-nationale onderzoeker in de periode tussen september 2017 en augustus 2018 dekt
  • Het verstrekken van een opleiding om het potentieel van de rekrutering te maximaliseren en de gevolgen ervan te vermenigvuldigen, terwijl tegelijkertijd voor een vlotte integratie van de onderzoeker in de structuur en culturele zakelijke omgeving wordt gezorgd

U moet eind juni de subsidie voor uw internationale onderzoeker aanvragen
Hoewel de subsidie geldt voor een onderzoeker die u vanaf september 2017 in dienst heeft, moet u de subsidie al dit jaar aanvragen, en wel uiterlijk op 30 juni a.s. De Europese Commissie gaat in de maanden daarna alle onderzoeksplannen doorspitten en kiest daaruit de negentig meest innovatieve ideeën en beste wervingsplannen.
Van de uitgekozen bedrijven worden de vacatures gepubliceerd via verschillende internationale websites en vacaturekanalen voor onderzoekers.

Belangstelling voor u idee testen?
Dat kan ook. U plaatst dan een pre-publicatie van de vacature op EURAXESS (een Europees kanaal voor onderzoekers en bedrijven met innovaties). U merkt dan of uw aanbod interessant genoeg is, of dat u uw onderzoekplaats nog wat aantrekkelijk moet maken. Daarnaast wordt u aangemoedigd om andere relevante platformen en media te gebruiken.

Uw project wordt gefinancierd, en dan?
Tijdens de twaalf maanden van het full time - dienstverband, wordt de medewerker gevraagd om deel te nemen aan een specifiek trainingsprogramma over industriële innovatie en business management. Ook krijgen kleine en middelgrote ondernemingen in die periode financiële steun om een opleidings- en ontwikkelingsplan uit te voeren voor de onderzoeker, afgestemd op zijn of haar behoeften en de behoeften van de onderneming. Zo is de onderzoeker volledig operationeel in het bedrijf.

Hoe ziet uw aanvraag eruit?
De aanvraag moet onder meer bestaan uit een recruitment plan, een functiebeschrijving, de vacature en aankondigingstekst voor de onderzoeker en een publicatieplan.

De volgende kosten komen (voor 100%) in aanmerking voor subsidie:

  • Personeelskosten van de onderzoeker en de kosten die rechtstreeks verband houden met het bedrijf en de medewerkers door deelname aan het project
  • Verhuiskosten van de onderzoeker
  • Reiskosten
  • Kosten voor levensonderhoud
  • Kosten van het trainingsprogramma
  • Kosten, inclusief reis- en verblijfskosten, voor de opleiding op maat
  • Andere kosten zoals recruitmentkosten of reiskosten om workshops te houden in de onderneming

Kortom, heeft u als mkb- ondernemer een baanbrekend idee en bent u op zoek naar de hulp van een door de Europese Commissie betaalde onderzoeker? Maak dan gebruik van deze nieuwe regeling en zet u idee met hulp van deze onderzoeker om in een project.

Vindsubsidies consultant Judith Spaltman

Gepubliceerd op 14-04-2016