Deel werkgevers dreigt steun uit NOW-regeling te moeten terugbetalen

person-counting-money-with-smartphones-in-front-on-desk-210990.jpg

Deel werkgevers dreigt steun uit NOW-regeling te moeten terugbetalen

Bedrijven die vanwege de coronacrisis loonkostensubsidie hebben ontvangen vanuit de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW), moeten er in sommige gevallen rekening mee houden dat ze een deel of zelfs alle steun moeten terugbetalen.

Daarvoor waarschuwen fiscalisten van KPMG Meijburg & Co. Zij spreken van een 'grote fout' in de NOW-regeling, zo meldt Het Financieele Dagblad (FD).

Incidenteel loon

Het probleem betreft bedrijven die in januari incidenteel loon hebben uitbetaald, zoals een dertiende maand. Zij krijgen te maken met een terugvordering als het UWV de definitieve subsidie vaststelt. Belastingadviseurs van KPMG Meijburg & Co zien risico's voor een groot aantal bedrijven. In meer dan 20% van de loonaangiftes die het bedrijf voor zijn klanten doet, zitten namelijk incidentele extra's.

De oorzaak van het probleem is dat de totale loonsom in januari – inclusief incidentele uitkeringen – het ijkpunt is voor de voorlopige NOW-steun. Als achteraf blijkt dat de loonsom in maart, april en mei lager is geweest, vordert het UWV automatisch subsidie terug.

Extra klap 

De klap komt volgens KPMG Meijburg & Co extra hard aan omdat het UWV de loonsom voor maart, april en mei achteraf niet vermenigvuldigt met de omzetdaling in deze maanden. Bij de voorlopige toekenning vermenigvuldigt de uitvoeringsorganisatie de loonsom van januari wel met de verwachte omzetdaling. Als het incidentele loon toen relatief hoog was, moeten werkgevers alle overheidssteun terugbetalen.

Concreet betekent dit voor bijvoorbeeld een werkgever met een omzetdaling van 40% die in januari € 500.000 aan gewoon loon en € 400.000 als dertiende maand heeft uitgekeerd, dat die de voorlopige overheidssteun van bijna € 1 miljoen volledig moet terugbetalen. Zonder de dertiende maand in januari zou deze werkgever echter iets meer dan € 700.000 loonsubsidie hebben gekregen.

'Politieke keuze'

"Het is een politieke keuze om geen rekening te houden met de mogelijkheid van bijzonder loon", aldus Olaf Leurs van KPMG Meijburg & Co over het risico dat werkgevers achteraf overheidssteun moeten terug betalen zonder hiervoor te zijn gewaarschuwd. "Het grootste probleem is dat het systeem zo tot volstrekt willekeurige uitkomsten leidt. Ik vind het niet uit te leggen dat de hoogte van de NOW afhankelijk is van de vraag of een dertiende maand in december of januari is uitbetaald."

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat in een reactie aan het FD weten het probleem op de radar te hebben en na te denken over een eventuele oplossing.

Kijk voor meer informatie op:
https://fd.nl/economie-politiek/1344377/terugbetaling-coronasteun-dreigt-voor-deel-werkgevers

Gepubliceerd op 13-05-2020