Crowdfunding als aanvulling op subsidie

crowd-funding-16910-1.jpg (1)

Crowdfunding als aanvulling op subsidie

Crowdfunding is hip. Crowdfundingplatforms, waarop individuen, organisaties of bedrijven een project aanbieden in de hoop externe financiers aan te trekken, schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet gek, want sinds het lastiger is om via de bank geld los te krijgen, of als start-up een subsidie te ontvangen, is crowdfunding een moderne en vaak lucratieve oplossing.

Het kan zelfs aanvullend worden ingezet, wanneer er bijvoorbeeld wel een stuk subsidie is toegezegd, maar onvoldoende.

Hoe werkt het? Nederland kent verschillende crowdfundingplatforms waarop, vaak tegen betaling, een project, investering of idee aan de man wordt gebracht. Geïnteresseerde geldschieters kunnen dan een bijdrage leveren. Hier hoeft niets tegenover te staan, maar het mag wel, om nog meer gulle gevers aan te trekken. Zo kun je andere bedrijven laten meedelen in de winst, of het product dat wordt ontwikkeld, leveren.

Grootste projecten
Crowdfunding vindt plaats op alle niveaus. Het onderzoeksbureau Douw&Koren maakte onlangs de vijf grootste crowdfundingprojecten bekend. Zo hengelde de Windcentrale, waar particuliere beleggers een stukje windmolen konden kopen, €15 miljoen binnen. De Fairphone, maker van fairtrade smartphones, verzamelde €1,5 miljoen via mensen die de telefoon van te voren al bestelden. Datzelfde bedrag werd ook opgehaald door WakaWaka, producent van lampen en opladers die werken op zonne-energie.

Bekende platforms
Voorbeelden van bekende crowdfundingsites zijn Symbid, een veelbelovend Nederlands crowdfundingplatform voor ondernemers die op zoek zijn naar start- of groeikapitaal. Of Geldvoorelkaar, in 2010 opgericht en vijf jaar later het grootste platform. En ZenCap, voor Europese projecten. Slechts een greep uit het aanbod van crowdfundingplatforms. Maar wie er even voor gaat zitten, tovert via Google ongetwijfeld tientallen platforms tevoorschijn. De platforms zijn meestal zeer transparant, en verschaffen uitgebreide informatie over geldzoekers, projecten en investeerders.

Aanvulling op subsidie
Crowdfunding kan direct worden ingezet, wanneer er een idee voor ontwikkeling is, en geen geld. Bijvoorbeeld ook nog voordat er geprobeerd is subsidie of een krediet aan te vragen. Maar deze methode kan ook als aanvulling worden ingezet. Veel subsidieprogramma’s vragen cofinanciering van derden. Deze financiers kunnen dus ook investeerders via crowdfundingplatforms zijn. Wij kijken graag met u mee, wanneer u op zoek bent naar deze combinatie.

Vindsubsidies-researcher Ingrid Voskes

Gepubliceerd op 03-11-2015