Contouren Brede SPUK bekendgemaakt

Vanaf 2023 hoeven gemeenten nog maar op één plaats te zijn voor uitkeringen die beschikbaar gesteld worden voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. Voorheen moesten gemeenten meerdere aanvragen per jaar indienen om een financiële bijdrage voor deze thema’s te krijgen. Dit waren onder andere het Sportakkoord, Regeling Combinatiefuncties en Terugdringen Gezondheidsachterstanden.

Binnen de nieuwe specifieke uitkering, die Brede SPUK wordt genoemd, zijn drie inhoudelijke hoofdthema’s. Daarbinnen vallen verschillende onderdelen met elk een vast beschikbaar budget per gemeente. De drie hoofdthema’s zijn: Sport, Bewegen en Cultuur, Gezondheid en Sociale basis en Ondersteunende onderdelen.

Voor gemeenten is een maximum bedrag per jaar en per onderdeel vastgesteld. De eerste aanvraagronde voor de Brede SPUK is geopend tot en met 31 maart 2023. De aan te vragen uitkering heeft een doorlooptijd van nu tot en met 2026. Wel zal de gemeente ieder jaar een verantwoording moeten indienen.

Voor ondersteuning bij het indienen van Brede SPUK aanvraag stelt het VNG per gemeente maximaal € 7.400 beschikbaar voor de inhuur van een procesbegeleider. Deze heeft als opdracht om lokaal aan de slag te gaan en vervolgens ook op grotere schaal (regionaal niveau) afspraken te maken. Hieronder vallen ook de kosten wanneer Vindsubsidies je ondersteunt bij het opstellen van de Brede SPUK aanvraag.

Wil je hulp bij het aanvragen van de Brede SPUK? Bel naar 088 202 0400 of laat je gegevens achter via de knop hieronder.

Gepubliceerd op 20-02-2023