Circulaire Economie: hoger in de R-ladder, meer subsidiekansen!

r ladder

Lees meer over de R-ladder en de voorwaarden

Ben je bezig met een circulair project?

Goed nieuws, de DEI+ Circulaire Economie gaat 14 juni weer open! Dus ben je van plan een innovatietraject te starten voor dit thema, dan is dit een mooie kans om een deel van de projectkosten gefinancierd te krijgen. Maar hoe kom je in aanmerking en wat houdt circulair nou precies in?

De meesten hebben bij circulair als snel een associatie met duurzaamheid en recycling van bepaalde materialen en grondstoffen. Hoewel dit in vele gevallen zeker een positieve impact kan hebben op het milieu is dit slechts een onderdeel van de cirkel (zie de lichtgroene pijlen in de afbeelding bij dit artikel).

Echt circulair houdt in dat de kring van begin tot eind helemaal gesloten is waardoor er nagenoeg geen afval ontstaat. Daarbij moet dus na worden gedacht over alle processen die waarborgen dat grondstoffen optimaal en zo hoogwaardig mogelijk worden benut: de zogenoemde R-ladder.

Wat is de R-ladder in circulair project?

Deze ladder begint al bij het gedrag van de consument (refuse, rethink, reduce) en het verdienmodel van het product (kosten voor gebruik in plaats van eigenaarschap). Ter illustratie de aanschaf van een grasmaaier. Iedere consument zou een eigen grasmaaier kunnen kopen, echter een grasmaaier wordt doorgaans slechts 1 of 2 uur in de week gebruikt. Door in plaats van een verkoopmodel een service- of bruikleenmodel te hanteren, wordt het product optimaler gebruikt en wordt de impact van het product gereduceerd.

Bij product ontwerp, ontwikkeling en gebruik kan ook rekening worden gehouden met circulaire principes. Zo kan het geheel worden geoptimaliseerd wat betreft gebruiks- en levensduur door repair, refurbishing, remanufacturing, repurposing en reuse mogelijk te maken. Denk maar aan een herbruikbare koffiebeker in plaats van een wegwerpvariant of onderdelen van een telefoon die in een ander product worden verwerkt in plaats van op de afvalhoop te belanden. Daarnaast kan bij product ontwerp ook gekozen worden voor milieu vriendelijke, niet-zeldzame en niet-toxische grondstoffen bijvoorbeeld door grondstoffen van fossiele of minerale oorsprong te vervangen voor biobased grondstoffen.  

Natuurlijk blijft recycling van het product, onderdelen of afval ook een onderdeel van de circulaire keten. Daarbij kan de gerecycleerde grondstof echter wel achteruitgaan op de zuiverheid en kwaliteit van de oorspronkelijke grondstof; dit wordt downcycling genoemd. Doorgaans wil men bij circulaire economie juist grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk (her)gebruiken. Daarbij is upcycling, het recyclen van een product of grondstof waarbij de kwaliteit en zuiverhuid omhoog gaat, bij uitstek de beste methode.

Een illustratief DEI+ Circulaire Economie project dat in lijn is met een aantal van de bovengenoemde processen is een plasticscheidingsinstallatie pilotproject. De installatie vermijdt de hoge CO2-uitstoot die verbonden is aan plastic verbranding door het plastic beter te scheiden en upcycling mogelijk te maken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van ‘drijf-zinkbaden’ die het plastic scheiden, reinigen en vochtpercentages verminderen waardoor echt zuivere plasticstromen ontstaan die makkelijker te bewerken zijn. Uiteindelijk zorgen deze verbeteringen voor een CObesparing van maar liefst 3,4 ton voor elke ton plastic die wordt verwerkt. Dus ben je van plan ook een dergelijk innovatief pilot of demonstratieproject te starten dan is de DEI+ Circulaire Economie misschien wel iets voor jou!

Concrete voorwaarden:

  • Maximale subsidie van €3 miljoen (subsidie tot max. 45% van de projectkosten)
  • Maximale project looptijd van twee jaar
  • Aansluiting bij een van de thema’s:
    • Hergebruik
    • Recycling van afval
    • Biobased grondstoffen
  • Nadrukkelijk gelet op technologie die nieuw is en toepassingen die direct leiden tot een CO2-reductie
  • Het algehele programma budget is minimaal €12.5 miljoen
  • De regeling opent naar verwachting 14 juni

Wil je weten of jouw innovatie in aanmerking komt voor de DEI+ Circulaire Economie?

Of ben je benieuwd naar wat er allemaal nog meer mogelijk is? Neem vooral contact op met een van onze consultants.

Gepubliceerd op 07-06-2021