Borgstelling MKB-landbouwkredieten verruimd in verband met corona

Borgstelling MKB Landbouwkredieten Verruimd In Verband Met Corona

De regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten (BL) is uitgebreid met een extra module. Gezonde land- en tuinbouwbedrijven die getroffen zijn of worden door de uitbraak van het coronavirus kunnen hierdoor gefinancierd blijven.

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus kunnen land- en tuinbouwbedrijven in liquiditeitsproblemen komen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom besloten de BL-regeling te verruimen met een borgstelling voor een overbruggingskrediet (de zogeheten BL-C).

De eerder deze week al aangekondigde verruiming is donderdag officieel gepubliceerd in de Staatscourant, maar treedt met terugwerkende kracht in werking per 18 maart 2020. De wijziging vindt plaats door de bij de regeling behorende modelovereenkomst op enkele plaatsen te wijzigen.

Hoe werkt de BL-C?

Met de BL-C kan een overbruggingskrediet worden gefinancierd tot het maximale borgstellingskrediet per bedrijf van € 1,2 miljoen (of € 2,5 miljoen bij GL- of BL-plus lening). Als die maximale ruimte van het openstaande of actuele borgstellingskrediet bijna of helemaal benut is, kan er bovenop het actuele borgstellingskrediet nog tot een maximum van € 300.000 aan BL-C-krediet worden gefinancierd.

De maximale looptijd van het BL-C-krediet is acht kwartalen. Het krediet kan lineair worden afgelost, maar mag ook ineens aan het einde van de looptijd worden afgelost. Voor een starter/overnemer is de provisie 1% en bij andere bedrijven 3%. De borgstelling bedraagt 70%. Een BL-C krediet kan worden aangevraagd tot en met 31 maart 2021.

Lees verder

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/borgstellingskrediet-voor-de-landbouw-bl/verruimd-verband-met-corona

Gepubliceerd op 19-03-2020