Beste ICT start-ups: jullie maken wél kans op subsidie!

software-ict-1.jpg (1)

Beste ICT start-ups: jullie maken wél kans op subsidie!

BLOG - Regelmatig ontmoet ik ICT start-ups. Net voor zichzelf begonnen, werken ze aan innovatieve programmatuur. Wist u dat zzp’ers die net zijn gestart al WBSO-subsidie kunnen aanvragen? De startende ICT-zelfstandigen die ik heb gesproken meestal niet. En zo lopen zij in veel gevallen meer dan €12.000 mis. 

Wanneer ik kennis maak met nieuwe bedrijven binnen de ICT-branche, word ik vaak blij verrast. Zonder dat ze zich er altijd van bewust zijn, zijn ze bezig met hele innovatieve – en subsidiewaardige – projecten. Ze meten zich met grote mkb-bedrijven en denken dat hun innovatie daarom geen kans maakt op een bijdrage van de overheid. Niets is minder waar. Wilt u weten hoeveel WBSO-subsidie u wellicht laat liggen?

Het is heel begrijpelijk dat ondernemers die net aan hun zzp-avontuur zijn begonnen, niet direct bezig zijn met subsidie. Ze weten er te weinig van. En zien op tegen de tijd die het kost om een subsidie aan te vragen en de administratie die er bij komt kijken.
Vindsubsidies leidt bedrijven en starters op de weg naar subsidie korter en toegankelijker te maken. Hierdoor kunt u, zonder er zelf teveel kostbare tijd aan kwijt te zijn, toch profiteren van de duizenden euro’s die bedoeld zijn om uw startende bedrijf verder te helpen. Zo kunt u zich bezig houden met innovatie en de groei van uw nieuwe onderneming, en wordt er voor extra financiering gezorgd. Extra financiering die ook risico voor u wegneemt.

Zelf doen
Een adviseur denkt mee en ontzorgt door letterlijk werk uit handen te nemen. Maar wanneer een starter graag zelf aan de slag wil om extra financiering binnen te halen kan dat ook. Soms heeft u aan een paar tools genoeg om zelf regelingen als de WBSO te benutten. Subsidie is geen lening waarover u rente betaalt, maar een beloning van de overheid omdat u als zelfstandige het lef heeft een eigen bedrijf te starten en te innoveren.

WBSO voor ICT-startups:

  • Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO)
    Voor starters en zelfstandigen gelden andere regels binnen de WBSO dan grotere gevestigde bedrijven. Zo ontvangen zelfstandigen die in een kalenderjaar minimaal 500 uur aan S&O-werk verrichten een vast subsidiebedrag. Het gaat in 2016 dan om €12.484 euro of €18.729 euro voor zelfstandige starters. Zelfstandigen krijgen deze subsidie in de vorm van een extra verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dit onderdeel van de WBSO is expliciet bedoeld voor de kleine bedrijfjes die nog op een been staan.

WBSO-eis ICT: technisch nieuwe software
Voor de ontwikkeling van software is het vereist dat het voor de WBSO-aanvrager gaat om technisch nieuwe software of onderdelen daarvan. En dus niet om het functioneel toepassen van bestaande technieken. Denk aan het oplossen van technische knelpunten, het aantonen van technische risico’s en eventueel het demonstreren van een nieuw technologisch werkingsprincipe.

Ervaren ICT-consultants
ICT-aanvragen zijn hierdoor complexer te beoordelen door subsidieverstrekker RVO dan gewone WBSO aanvragen; software is immers geen tastbaar product. Bij Vindsubsidies worden de ICT- aanvragen door ICT-consultants geschreven. Zij hebben de nodige kennis en ervaring met ICT- vraagstukken en oplossingen om te begrijpen waarom een software technisch nieuw is.

Kortom, denk als nieuwe kleine starter in de ICT-branche niet te snel dat u geen recht heeft op subsidie. Wij helpen u graag zonder al te veel inspanning extra financiering voor uw project of innovatieve ontwikkeling binnen te halen. Geld dat u als start-up goed kunt gebruiken!

Vindsubsidies consultant Barkev Nazarian

Gepubliceerd op 27-10-2016