Bedrijfspanden binnen vier jaar, en met fiscaal voordeel, naar verplicht energielabel C

office-building-2297866_960_720.jpg (1)

Bedrijfspanden binnen vier jaar, en met fiscaal voordeel, naar verplicht energielabel C


Elk Nederlands kantoor groter dan honderd vierkante meter moet in 2023 minimaal energielabel C hebben.  Zo niet, dan mag het gebouw niet meer als kantoor gebruikt worden. Ruim de helft van de kantoorgebouwen in Nederland voldoet momenteel niet aan deze eis. Om een kantoorpand energiezuiniger maken, moet de komende vier jaar dus door meer dan 50% van de ondernemers worden geïnvesteerd in duurzame materialen en bedrijfsmiddelen. Wist je dat veel van deze investeringen fiscaal aftrekbaar zijn?

De nieuwe labelplicht geldt voor alle ondernemers met een eigen kantoorpand, maar ook voor ondernemers die een gebouw gebruiken of huren. Op verschillende websites kun je checken wat het energielabel van je gebouw is. Heeft het kantoorpand nog geen officieel label, dan kan hiervoor een specialist worden ingeschakeld. Ook Vindsubsidies kan daarbij ondersteunen. Is het energielabel vastgesteld op D, E of F, dan moet je dus aan de slag.

Investeren, maar ook terugverdienen
Voor een gemiddeld kantoorgebouw bedragen de energiekosten ongeveer de helft van servicekosten. Wanneer de energieprestatie van het gebouw wordt verbeterd, gaan deze kosten omlaag. Je verdient de benodigde investeringen dus wel terug, maar dit kan jaren duren.

Investeringen nu aantrekkelijk maken met subsidie
Terugverdienen kost dus tijd, maar je kunt ook direct de investeringskosten omlaag brengen met beschikbare subsidies en fiscale maatregelen.  Bekende fiscale regelingen zijn de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Energie Investeringsaftrek (EIA). Hiervan maken jaarlijks vele ondernemers gebruik.

45% van de kosten fiscaal aftrekken
Met de EIA kun je kosten van investeringen als dakisolatie, beglazing, warmtepompen, LED-verlichting en klimaatinstallaties flink verlagen. Maar liefst 45% van de aanschafkosten mag worden afgetrokken van de fiscale winst. De EIA is aan te vragen tot drie maanden na de opdrachtverstrekking. Dit levert een direct netto-voordeel op van maximaal 11,25%.

Weet jij welke investeringen in aanmerking komen voor de EIA? Onze energiespecialisten kijken graag samen met jou naar de investeringslijst die nodig is om de energieprestatie van je bedrijfspand naar label C te brengen. Ze denken mee, geven advies, bereken je netto-voordeel en vragen de subsidie voor je aan. Bovendien kijken zij ook naar andere subsidies, die je wellicht in combinatie met de EIA kunt benutten. Zo wordt duurzaam investeren nog aantrekkelijker.

Gepubliceerd op 15-01-2019