Al bijna 30.000 aanvragen voor NOW-3, ongeveer 65.000 aanvragen voor Tozo

pexels-linkedin-sales-navigator-2182971.jpg

Al bijna 30.000 aanvragen voor NOW-3, ongeveer 65.000 aanvragen voor Tozo

Al bijna 30.000 bedrijven hebben loonsubsidie aangevraagd uit de Derde tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-3). Verder zijn er ongeveer 65.000 aanvragen ingediend voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Vanaf komende week verstuurt UWV de eerste vaststellingen van de definitieve subsidie van de Eerste tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-1). Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in twee brieven aan de Tweede Kamer.

Bijna 30.000 bedrijven hebben de afgelopen weken dus een aanvraag gedaan voor de NOW-3. De regeling staat nog tot en met 13 december 2020 open. Er zijn inmiddels 21.000 aanvragen toegekend, deze bedrijven vertegenwoordigen ongeveer 380.000 werkenden. De meeste van de inmiddels goedgekeurde aanvragen voor de NOW-3 komen uit de horeca en de catering (ongeveer 160.000 werkenden), gevolgd door vervoer en logistiek en commerciële dienstverlening.

Voor de Tozo is het moeilijker aan te geven hoeveel aanvragen er exact zijn ingediend, omdat deze aanvragen via de verschillende gemeenten gaan. Er zijn al met al zo'n 61.000 aanvragen voor inkomensondersteuning en ongeveer 4000 aanvragen voor een bedrijfslening gedaan, zo melden Koolmees en Van 't Wout.

Samenloop uitbetaling en afwikkeling verschillende regelingen
Nu de aanwezigheid van het coronavirus langduriger gevolgen heeft dan in het voorjaar gehoopt, komt er samenloop in de uitbetaling en afwikkeling van de verschillende steunregelingen. Terwijl UWV bezig is met het uitkeren van de voorschotten van de NOW-3 en voorbereidingen treft voor de subsidieperiode vanaf januari tot april 2021, start de uitvoeringsorganisatie komende week ook met het versturen van de eerste vaststellingen van het definitieve subsidiebedrag van de NOW-1.

Dit laatste betekent dat werkgevers de komende maanden duidelijkheid krijgen over het precieze subsidiebedrag waar ze recht op hebben voor maart, april en mei 2020. In het voorjaar hebben ze immers de NOW-1 aangevraagd op basis van een verwacht omzetverlies. Hierop heeft UWV 80%  als voorschot uitgekeerd.

Bij de vaststelling wordt gekeken wat het daadwerkelijke omzetverlies was en hoe de loonsom zich heeft ontwikkeld. Voor sommige bedrijven betekent dit dat ze een aanvulling op het voorschot kunnen verwachten. Andere bedrijven moeten (een deel van de) steun terugbetalen. Op basis van de eerste 20.000 aanvragen voor de vaststelling is de verwachting dat in ongeveer 60% van de gevallen sprake is van een terugbetaling. Dit is een ruwe schatting omdat in elk geval de grote bedrijven met hoge subsidiebedragen de vaststelling zullen aanvragen na het opmaken van de jaarrekening begin 2021.

Voor bedrijven die ook deze maanden getroffen worden door de crisis of die gesloten zijn om onze gezondheid te beschermen, zal een snelle nabetaling welkom zijn maar zal een terugbetaling zeer ongelegen komen. Ondernemers kunnen met UWV telefonisch een afspraak maken voor een betaalperiode van een jaar. Minister Koolmees benadrukt dat ook afspraken over langere termijnen mogelijk zijn.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/12/03/opnieuw-steun-aan-duizenden-werkgevers-en-zelfstandigen

Gepubliceerd op 04-12-2020