Aantal bedrijven dat gebruik maakt van de WBSO daalt bijna 5%

microscope.jpg (4)

Aantal bedrijven dat gebruik maakt van de WBSO daalt bijna 5%

NIEUWS - In 2017 daalde het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) met 4,8% ten opzichte van 2016.

Dat blijkt uit de jaarrapportage 2017 'Focus op research and development – de WBSO in 2017' die staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) woensdag heeft gepubliceerd.

In totaal 21.265 Nederlandse ondernemers – waarvan 97% uit het mkb – haalden afgelopen jaar een voordeel van bijna € 1,2 miljard uit de WBSO.

Minder tijd voor R&D door economische groei?
Vooral bedrijven met weinig omvangrijke R&D-projecten kozen ervoor om in 2017 geen WBSO-aanvraag in te dienen. Mogelijk houdt dit verband met de huidige periode van economische groei. Bedrijven besteden dan vaak minder tijd aan R&D en richten alle inspanningen op hun primaire bedrijfsprocessen, aldus EZK.

Bijna 136.000 projecten toegekend 
Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2017 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de WBSO namens EZK uitvoert, in totaal 135.900 projecten toe. Dit aantal projecten staat gelijk aan circa 83.000 hoogwaardige R&D-arbeidsplaatsen.

Bij de toegekende projecten was verreweg het grootste deel (96%) een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programmatuur, in 4% van de projecten ging het om een technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De cijfers over afgelopen jaar laten zien dat Amsterdam (met 1.923 bedrijven), de omgeving Eindhoven (1.726 bedrijven) en Utrecht (1.534 bedrijven) het meest gebruik maken van de regeling. In de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland geven bedrijven het meeste uit aan R&D.

Haalt u het maximale uit de WBSO?
Maakt u optimaal gebruik van de WBSO of behoort u ook tot de bedrijven die mogelijk geld laten liggen? Vindsubsidies helpt u graag hier inzicht in te krijgen en het maximale uit de WBSO te halen!

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gepubliceerd op 06-06-2018