Winstbelasting omlaag, gevolgen voor WBSO, EIA en MIA

geld1-1.jpg (3)

Winstbelasting omlaag, gevolgen voor WBSO, EIA en MIA

NIEUWS - Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte III is zo goed als rond. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het volledige regeerdocument dinsdag 10 oktober gepresenteerd. Er zijn inmiddels echter al diverse plannen gelekt.

Eén van de gelekte plannen betreft de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven, oftewel de vennootschapsbelasting (vpb). Het lage tarief voor de eerste € 200.000 winst gaat naar verwachting van 20% naar 16%. Het hoge tarief voor de winst boven de € 200.000 van 25% naar 21%.

Dat betekent dat bedrijven meer kunnen gaan verdienen met de WBSO. Door korting op de loonbelasting wordt meer (vpb-belaste) winst gemaakt. Als de vpb omlaag gaat, gaat de nettowinst omhoog. Bedrijven die investeringsaftrek (EIA/MIA) genieten, zullen daarentegen een lagere nettowinst krijgen.

Iets om rekening mee te houden
Belastingveranderingen worden doorgevoerd op 1 januari en 1 juli van ieder jaar. Mocht blijken dat de nu gelekte maatregel wordt doorgevoerd, is het wellicht handig om dit mee te nemen in de timing van subsidie aanvragen. Door het naar voren halen van een investering kan men dan meer EIA- of MIA-voordeel binnenhalen.

Gepubliceerd op 06-10-2017