Vooruitzicht windpark zonder subsidie gevaar voor andere vormen duurzame energie?

offshore-wind-1.jpg (1)

Vooruitzicht windpark zonder subsidie gevaar voor andere vormen duurzame energie?

BLOG  – Recente ontwikkelingen laten zien dat subsidie steeds minder essentieel is voor het opwekken van duurzame energie. Zo schreef energiebedrijf ENBW zich onlangs in voor een Duitse tender voor de bouw van een windpark van 900 MW in de Noordzee. Het energiebedrijf vroeg hierbij € 0 subsidie aan, en won hiermee uiteraard de tender.

Deze toch wel wat onverwachte ontwikkeling heeft ook minister Kamp aan het denken gezet. Economische Zaken werkt namelijk al enige tijd aan een vergelijkbare tender voor de bouw van een windpark voor de Hollandse Kust. Kamp besloot dan ook de publicatie van deze aanbesteding nog even uit te stellen om eens goed te bekijken welke aanpassingen van de tenderregeling nodig waren om voorbereid te zijn op ook een Nederlandse inschrijving waarbij geen subsidie wordt gevraagd.

Enige weken later is Kamp eruit: partijen wordt de mogelijkheid geboden een  subsidieloze bieding uit te brengen voor de kavels I en II van het windpark Hollandse Kust Zuid, die dit najaar wordt opengesteld. Als daar niets uitkomt, zal zo snel mogelijk daarna de procedure met subsidie worden gestart.

In een brief aan de Tweede Kamer, waarin Kamp deze werkwijze nader toelicht, stelt hij: ''De ontwikkelingen rond wind op zee volgen elkaar in hoog tempo op. Drie jaar geleden was de verwachting dat voor de vijf windparken voor de Zeeuwse en Hollandse kust maximaal € 18 miljard aan subsidie nodig zou zijn. Inmiddels zijn de kosten echter al meer dan gehalveerd en is de verwachting dat zij nog verder zullen dalen."

De ontwikkelingen met betrekking tot wind op zee zijn ook van groot belang voor andere vormen van duurzame energie, want het is slechts een kwestie van tijd tot de vraag zal worden gesteld: waarom veel geld steken in andere dure groene energie, als we ‘voor nop’ energie kunnen laten opwekken door een windpark op zee.

Roel de Vrind, Research Manager Vindsubsidies

 

 

Gepubliceerd op 29-06-2017