VEKI-regeling voor klimaatinvesteringen met lange terugverdientijd

industry-1140760_1920.jpg

VEKI-regeling voor klimaatinvesteringen met lange terugverdientijd


Ben je een ondernemer die CO2-besparende maatregelen wil nemen, waarvan de werking is bewezen? Maar is de terugverdientijd langer dan 5 jaar? Dan kun je subsidie aanvragen vanuit de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie. Er is tot eind 2021 €28 miljoen beschikbaar.

Het doel van de regeling Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie (VEKI) is het ondersteunen van investeringen in materiële en immateriële activa door ondernemingen uit de industrie die bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van de CO2-emissies. De subsidie bedraagt 30% tot 70% van de subsidiabele kosten, en kan variëren van minimaal €125.000 tot maximaal €3 miljoen.

Succes cases VEKI-aanvragen Vindsubsidies

Drukkerij Campo Coprint in Brummen richt zich op de bedrukking van grote hoeveelheden polyester, zoals dekbedden en gordijnen voor klanten in Nederland, Duitsland, België, Engeland en Frankrijk. Campo wil haar productieproces verduurzamen en heeft geïnvesteerd in twee digitale drukpersen, ter vervanging van een bestaande rolatiezeefdrukpers. Dankzij de VEKI subsidie is Campo in staat om op korte termijn af te stappen van de energieverslindende rotatiezeefdrukpers en in de toekomst 'gasloos' te gaan drukken. Bovendien wordt er met het nieuwe proceswater bespaard, omdat er geen cilinders schoongespoeld hoeven te worden en gaat er bij het omstellen van batches geen papier meer verloren. Zonder de subsidie zou de terugverdientijd voor Campo echter meer dan 7 jaar zijn, waardoor het in economische zin geen verantwoorde investering zou zijn. Naast de geslaagde aanvraag voor Campo Coprint heeft Vindsubsidies een succesvolle VeKi-aanvraag ingediend voor Ten Cate Grass. Ten Cate gaat investeren in een machine om hun extrusieproces te verduurzamen. Het projectplan en de onderliggende berekeningen met betrekking tot de energie- en materiaalbesparingen zijn eind mei ingediend bij RVO. Al in de derde week van juni heeft RVO een positieve beschikking afgegeven.

Ook gebruik maken van de regeling Versnelde Klimaatinvestering Industrie? Ons team Energie Circulair helpt je graag verder.

Gepubliceerd op 02-09-2020