Subsidie nodig voor gekwalificeerd technisch personeel?

installateur.jpg (1)

Subsidie nodig voor gekwalificeerd technisch personeel?

BLOG  – Recent uitte Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel), zijn zorgen over het beroepsonderwijs in Nederland, en dan vooral over het vmbo. Terpstra signaleerde in De Telegraaf dat de instroom op technische opleidingen bij hogescholen en universiteiten goed is, op het mbo relatief goed, maar op het vmbo problematisch.

Terpstra is vooral bezorgd over het feit dat in diverse regio’s technische vmbo-opleidingen gesloten worden. Een dergelijk scenario dreigt ook in het mbo. Terpstra geeft wel toe dat niet alle schuld bij de politiek ligt, ook het bedrijfsleven moet meer investeren in technisch beroepsonderwijs. Maar afgezien hiervan: het nieuwe kabinet moet vol inzetten op beroepsonderwijs, want er bestaat een schreeuwend tekort aan goed opgeleide vakmensen, aldus Terpstra.

Maar goed, het kan wel even duren voordat de politiek in beweging komt. Wat kunt u als bedrijf nu al doen om te zorgen voor gekwalificeerd technisch personeel? De overheid zal dan nog wel even tijd nodig hebben om te gaan sleutelen aan het onderwijsstelsel, er zijn al wel diverse interessante subsidiepotjes beschikbaar om uw medewerkers bij te scholen.

Interessant in dit verband is de Subsidieregeling praktijkleren. Na een recente wijziging van de regeling geldt deze nu namelijk ook voor werkgevers die een stageplaats aanbieden aan leerlingen van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs met uitstroomprofiel arbeidsmarktgericht, en aan leerlingen die een entree-opleiding in het vmbo volgen.

Verder is het raadzaam te kijken of het O&O- of A&O-fonds voor uw sector mogelijkheden biedt. Veel van deze fondsen hebben eigen regelingen om werkgevers en werknemers binnen de branche te ondersteunen bij activiteiten op het gebied van scholing en opleiding. Tot slot zijn er ook diverse provinciale regelingen die interessant kunnen zijn. Zo zijn er enkele provincies die de aansluiting tussen onderwijs en het werkveld stimuleren met subsidie.

Hulp nodig?
Wij helpen u graag bij het vinden van interessante mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op!

Gepubliceerd op 02-11-2017