Subsidie leidt tot wereldprimeur: CO2-neutraal ei

eitjes.jpg (1)

Subsidie leidt tot wereldprimeur: CO2-neutraal ei

BLOG - Bij kippenboerderij Kipster Venray BV in het Limburgse Castenray is afgelopen week het eerste CO2-neutrale ei ter wereld gelegd. Dit ei is er mede gekomen dankzij steun van de provincie Limburg. De provincie heeft eerder dit jaar namelijk € 250.000 subsidie verleend aan het bedrijf ten behoeve van de realisatie van een revolutionaire kippenboerderij.

Kipster heeft met behulp van de subsidie inmiddels tal van maatregelen genomen om de boerderij in zijn geheel CO2-neutraal te maken. Kipster is hierdoor niet afhankelijk van energie van buitenaf en stoot zelf ook geen CO2 uit, zo meldt De Europese Ster.

Maatregelen die genomen zijn, zijn bijvoorbeeld het houden van witte kippen die minder eten dan de bruine kippen die doorgaans in stallen rondlopen. Daarnaast bestaat het voer dat de kippen krijgen uit restjes, waardoor op de voedselproductie wordt bespaard. Ook liggen op het dak van de stallen 1100 zonnepanelen. Circa 40% van de daarmee opgewekte energie is voor eigen gebruik, de rest wordt verkocht.

Landbouwgroepsvrijstellingsverordening
Bij het verlenen van de subsidie heeft de provincie Limburg goed gebruikgemaakt van de Europese Landbouwgroepsvrijstellingsverordening (LGVV). Op grond van de LGVV zijn namelijk bepaalde staatssteuncategorieën vrijgesteld van voorafgaande aanmelding, zodat een langlopende procedure bij de Europese Commissie achterwege kon blijven en Kipster snel aan de slag kon.

Kipster heeft overigens de ambitie om op termijn meerdere Kipster-locaties in Nederland te vestigen en daarna zelfs uit te breiden naar de rest van Europa en de wereld. Ambitieus, maar niet onrealistisch; supermarktketen Lidl heeft voor de komende vijf jaar immers al de hele eierproductie uit Castenray opgekocht.

Meer positief nieuws uit de branche
Lees voor eerder positief nieuws uit de eier- en kippenbranche ook ons blog over Sanovo Technology, dat nationaal en internationaal heeft gescoord met een vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de regeling Mkb innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) ondersteund project rond de vroege geslachtsbepaling van eieren.

Gepubliceerd op 17-10-2017