Subsidie in plaats van boetes voor Shell en Tata?

tata.jpg (1)

Subsidie in plaats van boetes voor Shell en Tata?

BLOG - Goed nieuws, Shell en Tata nemen hun verantwoordelijkheid en investeren flink in duurzaamheid en energiebesparing. Shell gaat investeren in grootschalige restwarmtelevering en Tata in energiezuinige ovens voor het productieproces. In de nieuwsberichten komt vooral naar voren dat dit onder druk van de overheid en klaarliggende boetes zou zijn.

In plaats van boetes heeft de overheid betere en effectievere instrumenten om bedrijven te stimuleren bij dergelijke investeringen. Blijkt immers niet uit alle opvoedkundige theorieën dat belonen beter werkt dan straffen?

Subsidies zijn bij uitstek het middel om de top 100 van Nederlandse energieverslinders te belonen. Zij blijken de laatste jaren, mede door de groeiende economie, weer investeringsplannen te hebben. En wat zou er nu beter zijn dan deze te matchen met de juiste beloning? Met beschikbare subsidies zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA) en Milieu Investeringsaftrek (MIA) worden eventuele onrendabele drempels weggenomen en is bijvoorbeeld restwarmtelevering niet alleen een oplossing om te voldoen aan de opgelegde eisen, maar tevens een economisch gezond project. Bovendien scheelt het toepassen van dergelijke regelingen een organisatie als Tata toch 15% van de investeringskosten in haar ovens.

In plaats van dreigen met boetes en maatregelen opleggen kan onze overheid veel effectiever zijn door mee te denken, mee te financieren en daarna mee te delen in de revenuen.

Senior-consultant/ Teamleider Fiscaal bij Vindsubsidies Matthijs Jansen

Gepubliceerd op 06-04-2017