Stormloop op Europese wifisubsidie verwacht

wifi4eu.png (7)

Stormloop op Europese wifisubsidie verwacht

NIEUWS - De ene na de andere Nederlandse gemeente komt met plannen om gebruik te maken van de binnenkort te openen nieuwe subsidieregeling WiFi4EU, waarmee EU-gemeenten financiering kunnen aanvragen voor gratis openbare wifihotspots.

Volgens Emerce roert vooral het CDA zich in diverse gemeenten om gebruik te maken van de subsidie. Als voorbeelden van Nederlandse gemeenten die aanspraak willen maken op de regeling voor gratis wifi noemt de website onder meer Aalten, Emmen, Enkhuizen, Enschede, Helmond, Hengelo en Zoetermeer.

Over WiFi4EU
Met de nieuwe regeling Wifi4EU – waaraan twee weken geleden definitief groen licht werd gegeven – gaat de EU gratis draadloze internettoegangspunten in gemeentehuizen, bibliotheken, parken en op andere openbare plaatsen steunen. Een meertalig WiFi4EU-portaal zal ten minste 6000 gemeenten in de EU toegang bieden tot een veilige internetverbinding van hoge snelheid.

In het kader van de regeling zullen gemeenten, ziekenhuizen en andere overheidsinstanties financiering kunnen aanvragen voor de installatie van nieuwe wifitoegangspunten waar er geen overlapping is met soortgelijke bestaande particuliere of openbare internetverbindingen. De betrokken overheidsinstantie moet ook toezeggen om de nieuwe verbinding ten minste drie jaar te onderhouden.

De aanvraagprocedure moet eenvoudig worden – er komt een door de Europese Commissie beheerd speciaal onlineplatform – en de EU-steun zal tot 100% van de subsidiabele kosten dekken. De totale EU-financiering voor de regeling kan oplopen tot € 120 miljoen in 2019. De middelen worden op geografisch evenwichtige wijze in alle EU-landen toegewezen, in principe volgens het motto "wie het eerst komt, het eerst maalt".

De exacte selectiecriteria zullen worden vastgesteld door de Europese Commissie, die ook verantwoordelijk is voor de uitvoering van de regeling. De eerste oproep tot het indienen van projecten wordt waarschijnlijk eind dit jaar of begin 2018 gedaan.

Meer interessante subsidies
Kijk op www.vindsubsidiesvooruwgemeente.nl voor meer interessante subsidies die gemeenten helpen hun maatschappelijke ambities te realiseren.

Gepubliceerd op 23-10-2017