Ontwijking belasting grootbedrijf aangepakt met beperking Innovatiebox

lightbox_blogmain-1.png (3)

Ontwijking belasting grootbedrijf aangepakt met beperking Innovatiebox

Grotere Nederlandse bedrijven die hun productieproces vernieuwen, kunnen hiervoor in de toekomst geen financieel gewin meer behalen via de Innovatiebox. Dat meldt Het Financieele Dagblad, dat deze week uitlegt welk effect verschillende voorgenomen veranderingen rond de Innovatiebox hebben.

Vernieuwing in de productietechnologie valt op dit moment binnen de Innovatiebox. Hierdoor wordt de met de vernieuwing behaalde winst minder belast. Dit voordeel gaat verdwijnen voor grote bedrijven.

De verandering is in lijn met nieuwe internationale regelgeving die stelt dat alleen octrooien, of soortgelijke rechten, tot lagere winstbelasting mogen leiden. De nieuwe regels zijn een initiatief van de belangrijkste industrielanden (verenigd in de G20 en de Oeso). Zij binden op deze manier de strijd aan met belastingontwijking van multinationals, die de Innovatiebox gebruiken om minder belasting af te dragen over de winst die wordt behaald door R&D-projecten van buitenlandse dochterondernemingen.

S&O-verklaring vervalt als toegangsticket
Staatssecretaris van Financiën Wiebes wil de Innovatiebox per 1 januari 2017 aanpassen. Het schrappen van de mogelijkheid voor bedrijven om winst, behaald door vernieuwingen in het productieproces, mee te tellen, is niet de enige beperking die in het verschiet ligt. Zo komen op dit moment Nederlandse bedrijven in aanmerking voor de Innovatiebox als zij gebruik maken van de verlaagde loonheffing voor speur- en ontwikkelingswerk, volgens de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Die zogeheten S&O-verklaring vervalt echter als toegangsticket.

Uitzondering mkb
Volgens Wiebes wordt de Innovatiebox wel minder begrensd dan in de oorspronkelijke voorstellen. Zo heeft Nederland voor de octrooibox een uitzondering binnengesleept voor het midden- en kleinbedrijf. Ondernemingen met een groepsomzet tot maximaal € 50 miljoen wereldwijd en € 7,5 miljoen nationaal behouden toegang tot de box zonder een octrooi of een soortgelijk recht. Ook is er een toevoeging gedaan voor ICT-bedrijven. Auteursrechten op software geven in de toekomst toegang tot de Innovatiebox.

‘Vooral maak- en voedingsindustrie geraakt’
Hoe de nieuwe regels exact gaan uitpakken voor productie-innovatie moet volgens Wiebes nog blijken. Belastingadviseurs laten in het FD echter weten dat vooral de maak- en de voedingsindustrie zullen worden geraakt door de beperking van de Innovatiebox. Industriebedrijven ontvangen immers een fors deel van het belastingvoordeel uit de Innovatiebox voor verbeteringen in hun productietechnologie.

Overgangsregeling
De kleinere mkb-ondernemers blijven dus gespaard en kunnen op dezelfde wijze als nu gebruik blijven maken van de Innovatiebox. De grote bedrijven zijn de gebeten hond, maar je zou kunnen stellen dat het niet onrechtvaardig is. Immers, hoe eerlijk is het dat winst die voortvloeit uit innovaties die door buitenlandse dochterbedrijven van Nederlandse concerns zijn ontwikkeld in aanmerking komt voor het verlaagde belastingtarief van 5%? Aan de andere kant; er zijn vanwege de Innovatiebox grote bedrijven naar Nederland gehaald om gebruik te maken van het 5% regime, terwijl wij, als Nederland, anders nooit belastingen van deze ondernemingen hadden mogen ontvangen. Staatssecretaris Wiebes heeft overigens wel aangekondigd bedrijven die straks minder profijt hebben van de Innovatiebox te willen compenseren.

Vindsubsidies-researcher Jurgen Floor.

Gepubliceerd op 13-10-2015