Nieuwe subsidie EIC Accelerator interessant voor Life, Science & Health: ruim €17 miljoen financiering per project

annemieke-socmed2.png (1)

Nieuwe subsidie EIC Accelerator interessant voor Life, Science & Health: ruim €17 miljoen financiering per project

Onlangs werd een nieuwe vorm van financiering aangekondigd binnen Horizon 2020, het Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Deze nieuwe subsidie EIC Accelerator is al vanaf oktober dit jaar aan te vragen en bevat een optie tot zogenoemde blended finance. Dit houdt in dat bovenop een maximaal subsidie van € 2,5 miljoen nog een equity investment van de European Innovation Council (EIC) kan worden aangevraagd tot een bedrag van € 15 miljoen.

Op een recente kick-off van dit programma, waar Vindsubsidies aanwezig was, bleek dat er vooral vanuit de Life, Science & Health (LSH) sector grote belangstelling is voor EIC Accelerator met de mogelijkheid voor blended finance. LSH-consultant Annemieke van der Goot van Vindsubsidies is niet verbaasd dat juist uit deze hoek veel interesse is voor de nieuwe financiering.

Voordat een medicijn of medisch product de markt op kan, ben je miljoenen aan investeringsgeld kwijt

,,Juist in de LSH-sector zijn de investeringskosten voor innovatie erg hoog en is de ontwikkelingsduur lang. De testfase voor medische apparatuur en medicijnen duurt jaren. Voordat een product de markt op kan en er geld wordt verdiend ben je als drug developer of biotechbedrijf miljoenen aan investeringsgeld kwijt. Daarnaast moeten nieuwe medicijnen en medische hulpmiddelen uitgebreide procedures doorlopen voor registratie, certificatie en om in aanmerking te komen voor vergoeding door verzekeringen.’’

Subsidie EIC Accelerator biedt LSH-sector oplossing voor investeerdersprobleem

En bovenop al deze tijdrovende processen, kleeft er volgens Annemieke van der Goot een hoog financieel risico aan de ontwikkeling van medicijnen of van medische apparatuur. ,,Want er is een kans dat een product of medicijn na al die test- en ontwikkeljaren alsnog wordt afgekeurd voor de markt omdat het na testen bij mensen niet voldoende veilig of effectief blijkt te zijn. De hele ontwikkeling brengt dan dus geen geld op. Dit maakt het voor bedrijven in deze branche extra moeilijk om externe investeerders te vinden die dit risico willen aangaan, en zo lang willen wachten op resultaat. De mogelijkheid voor een aanvullende blended finance via EIC Accelerator, bovenop de subsidiemogelijkheid van € 2,5 miljoen, biedt hierin voor LSH-bedrijven een hele goede oplossing’’, legt Van der Goot uit. Het nieuwe EIC Accelerator instrument komt in plaats van de bestaande Horizon SME-II investering. Daar gold alleen de subsidieoptie van € 2,5 miljoen. De equity investment van de EIC is nieuw.

Deadline eerste call EIA Accelerator begin oktober 2019

De deadline van de eerste call voor het nieuwe subsidieprogramma EIC Accelerator is 9 oktober van dit jaar. Annemieke van der Goot: ,,Dat is relatief snel. Bedrijven doen er daarom goed aan nu al te starten met de voorbereiding. Aanvragers zullen in elk geval een gedetailleerde projectplanning, helder omschreven doelstellingen, een business plan en een begroting moeten inleveren. De exacte voorwaarden van de subsidie worden binnenkort bekend gemaakt.’’

Dr. Annemieke van der Goot schrijft aanvragen die concurreren op het hoogste Europese niveau

Annemieke van der Goot is consultant binnen het LSH-team van Vindsubsidies. Zij ondersteunt onderzoekers werkzaam bij publieke en private in de Life Sciences & Health sector bij het ontwikkelen van projecten en het uitwerken van subsidieaanvragen. Annemieke heeft een Master in Medical and Pharmaceutical Drug Innovation waarna zij is gepromoveerd op het gebied van eiwit kwaliteit controle tijdens veroudering. Na haar promotieonderzoek in Groningen heeft ze haar onderzoek naar eiwit kwaliteit controle voortgezet als Postdoctoraal onderzoeker aan Stanford University. Gedurende iedere fase in haar academische loopbaan wist zij met succes nationale en internationale subsidies aan te vragen en was zij betrokken bij vele (internationale) consortia. Als consultant bij Vindsubsidies combineert Annemieke haar inhoudelijke kennis en passie voor LSH-onderzoek met haar analytische vaardigheden om project ideeën te vertalen naar voorstellen die kunnen concurreren op het hoogste (Europese) niveau.

Meer informatie over het aanvragen van subsidie of blended finance vanuit EIC Accelerator of contact met onze LSH-consultants?
Neem dan contact op met onze LSH-team.

Gepubliceerd op 25-06-2019