Nederlandse ‘gamers’ succesvol binnen subsidieprogramma Creatief Europa

game-industrie-1.png (1)

Nederlandse ‘gamers’ succesvol binnen subsidieprogramma Creatief Europa

Hoewel de groei van de Nederlandse game-industrie, in tegenstelling tot eerdere voorspellingen de afgelopen jaren erg tegenvalt, weet de sector zich wel met innovatieve projecten in de Europese kijker te spelen. Zo zijn Nederlandse game-bedrijven succesvol binnen het internationale subsidieprogramma Creatief Europa.

De Creative Europe Desk DutchCulture publiceerde onlangs de door Nederlandse bedrijven behaalde resultaten binnen het Europees programma Creatief Europa in 2015. Bent u ook actief in de game-industrie? Buiten deze Europese regeling, zijn er ook andere kansen op extra financiering voor uw innovatieve project.

Aandeel game-ontwikkelaars hoog in nieuwe regelingen
In 2015 heeft de Nederlandse audiovisuele sector meer dan € 7 miljoen uit Creatief Europa ontvangen, ruim € 1,5 miljoen meer dan in 2014. € 6,4 miljoen van de verdeelde miljoenen komt uit het subprogramma MEDIA waarmee Nederland ruim 6% uit het totale budget ontvangt. Naast Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië, die met Spanje de Big Five vormen, haalt alleen Denemarken procentueel meer uit het programma.

Vooral binnen de nieuwe subsidieregelingen van Creatief Europa is Nederland sterk gebleken; zo is het aandeel voor de Nederlandse game-ontwikkelaars bijzonder hoog. Na het Verenigd Koninkrijk, gaat de hoogste bijdrage uit deze oproep naar Nederland.

Heel vreemd is deze score niet…
De game-industrie in Nederland is de afgelopen jaren gegroeid: van 330 bedrijven in 2011 naar 455 bedrijven in 2015, een groei van bijna 40%. Een behoorlijke groei, al waren de verwachtingen aanvankelijk hoger. Het merendeel van de nieuwe bedrijven zijn echter jonge innovatieve  start-ups met minder dan vijf werknemers, zo bleek uit de Gamemonitor van ClickNL, het kennis en innovatienetwerk van de Nederlandse creatieve industrie. Deze innovatieve bedrijfjes zijn niet zelden creatieve bolwerken met enorm vernieuwende projecten. Projecten die dus een grote kans op subsidie maken.

Creatief Europa
Het doel van het Europees programma Creatief Europa is het ondersteunen van de Europese culturele en creatieve sectoren. Het programma bestaat uit drie subprogramma’s: MEDIA, Cultuur en een sectoroverschrijdend onderdeel. De financiële bijdrage uit het programma bedraagt maximaal 80% van de kosten van de gesteunde acties. Sinds dit jaar kan er binnen Creatief Europa ook een garantiefacilliteit worden aangesproken, waarmee het eenvoudiger wordt toegang te krijgen tot bepaalde bankkredieten. Dat kan ook gunstig zijn, wanneer u extra financiële ruimte nodig heeft om uw project uit te voeren.

Andere extra financiering voor uw innovatieve project?
Bent u actief in de game-industrie dan is het zeker de moeite eens uit te zoeken of u extra financiering kunt vinden voor uw innovatieve project. Zo zijn er mogelijkheden binnen:

  • Het MIT-MKB-plan van de Creatieve Industrie, waarbij onder meer samenwerkingsverbanden worden gestimuleerd die een ontwikkelproject starten op het gebied van bijvoorbeeld Virtual Reality.
  • De WBSO, waarbij een fiscale korting kan worden verkregen voor de ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur.
  • Het Gamefonds. Dit fonds heeft als doel een kwaliteitsimpuls te geven aan de ontwikkeling van artistieke games.

Vindsubsidies consultant Jasper Ipskamp

Gepubliceerd op 16-05-2016