Mkb-ers met onderzoeksvragen: kijk ook eens naar RAAK-mkb

hit-1.jpg (1)

Mkb-ers met onderzoeksvragen: kijk ook eens naar RAAK-mkb

BLOG  – Bent u een innovatieve mkb-ondernemer en kunt u voor het beantwoorden van onderzoeksvragen de expertise van een hogeschool goed gebruiken? Dan loont het de moeite eens te kijken naar de regeling Regionale actie en aandacht voor kenniscirculatie, die vooral bekend staat onder de flitsende afkorting RAAK. De regeling bestaat al sinds 2004, maar wordt niet uitgevoerd door een bij ondernemers bekende organisatie als RVO, en het kan dus best zijn dat u deze regeling al die jaren over het hoofd hebt gezien.

Aangezien op 11 juli een nieuwe aanvraagronde is gestart, is dit een mooie aanleiding om deze regeling eens nader uit te lichten.

 RAAK-mkb maakt onderdeel uit van de grotere RAAK-regeling. Op basis van deze regeling is subsidie beschikbaar voor hogescholen, ondernemers en publieke professionals die samen werken aan innovatievragen. De innovatievragen uit het regionale werkveld vormen altijd de aanleiding van een RAAK-project. Als mkb-onderneming kun je niet zelf aanvragen, dit moet de hogeschool doen.

Zoals de naam al doet vermoeden, financiert RAAK-mkb specifiek projecten van hogescholen in samenwerking met het mkb. Het doel van de regeling is het bevorderen van kennisuitwisseling om het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te vergroten. Onderzoek waarvoor subsidie wordt verstrekt wordt uitgevoerd in netwerken van hogescholen en mkb-bedrijven. Het gaat om een concrete vraag vanuit het mkb, maar moet daarnaast een aantoonbare bijdrage leveren aan de vernieuwing van het hoger beroepsonderwijs.

De maximaal aan te vragen subsidie is € 300.000 per project. De deelnemers binnen het project moeten zelf minimaal 50% co-financieren, maar dit kan zowel in-cash als in-kind.

De huidige aanvraagronde staat nog open tot en met 5 oktober 2017. Er is voor deze ronde een budget van € 7,2 miljoen beschikbaar.

Zoals al vermeld kunnen aanvragen alleen worden ingediend door hogescholen. Als mkb’er moet je dus wel op zoek naar hogeschool waarmee het onderzoek kan worden uitgevoerd voordat je aanmerking komt voor subsidie.

Geen idee hoe je dit aanpakt? Wij helpen u graag verder. Ook als u een project met een hogeschool helemaal niet ziet zitten, want er zijn diverse andere regelingen beschikbaar die innovatieve projecten ondersteunen.

Roel de Vrind, Research Manager Vindsubsidies

Gepubliceerd op 17-07-2017