Mkb-accountants die willen adviseren? Schakel hulp in van de expert!

handshake-2056023_960_720.jpg (1)

Mkb-accountants die willen adviseren? Schakel hulp in van de expert!

BLOG - In 2013 voorspelden onderzoekers aan de universiteit van Oxford dat accountants een grote kans maken in de toekomst te worden vervangen door computers. Een somber toekomstbeeld voor de beroepsgroep. Veel experts raden accountants dan ook aan de dienstverlening uit te breiden naar diverse vormen van advies.

Bij de grote accountantskantoren lijkt deze boodschap wel te zijn aangekomen. Zo was Deloitte vorig jaar met ongeveer 20% de grootste groeier van de 'big four' in Nederland, zo blijkt uit het rapport Trends in Accountancy. Deze stijging was vooral te danken aan advies. Op dit moment gaat het dan overigens vooral nog om tech-advies (zoals bijvoorbeeld advies met betrekking tot cyber security en data analyse). Ook internationaal groeit bij de grote kantoren het belang van advies. Inmiddels is deze vorm van dienstverlening al goed voor 35% van de omzet.

De mkb-accountants lijken echter achter te blijven. Het traditionele accountantswerk is bij deze bedrijven nog steeds goed voor zo'n 60% van de omzet. Voor fiscaal en overig advies gaat het om 'slechts' 18% van de omzet. Al lijkt dit op het eerste gezicht nog best een aardig percentage: als gekeken wordt naar de stijging ten opzichte van 2005, bedraagt deze slechts 2 procentpunten.

Hoe komt dat nou?
Volgens Guus Ham, directeur van de Novak (de belangenorganisatie voor mkb-accountants in Nederland), is er bij de accountants vooral behoefte aan een 'plan van aanpak'. Er wordt namelijk 'veel geroepen zonder dat daarbij wordt verteld hoe een en ander kan worden aangepakt, welke stappen men eigenlijk kan en moet zetten'.

Zelf adviseren?
Adviesverlening kan dan wel worden aangedragen als de toekomst voor de accountant, het is wel de vraag of de accountant (op dit moment) wel de kennis en vaardigheden in huis heeft om deze taak op zich te nemen. Op een voor accountants interessant onderwerp als subsidieadvies moeten zij het bijvoorbeeld opnemen tegen gespecialiseerde adviesbureaus.

Partnerschap
Wellicht is het een betere optie voor de accountantsbureaus ook eens na te denken over een partnerschap. Zo biedt Vindsubsidies een partnerschapsprogramma waarbij de accountant toegang krijgt tot de kennis en kunde van gespecialiseerde subsidieadviseurs.

Interesse? Neem gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 18-10-2017