Met de EIA fiscaal voordeel behalen voor je energievriendelijke investering?

Met De EIA Fiscaal Voordeel Behalen Voor Je Energievriendelijke Investering?

Met de EIA fiscaal voordeel behalen voor je energievriendelijke investering?

Investeer je energiezuinige technieken of bedrijfsmiddelen? Dan heb je recht op fiscaal voordeel via de Energie Investeringsaftrek (EIA). Daarmee breng je de energiekosten omlaag en ontvang je tegelijkertijd belastingvoordeel.

De EIA bestaat uit twee onderdelen:

  • een investeringsaftrek voor bedrijfsmiddelen die voorkomen op de jaarlijks gepubliceerde Energielijst
  • generieke subsidie op basis van een berekening van de besparing die wordt behaald in de nieuwe situatie ten aanzien van de oude situatie

Netto-voordeel is 11,25% van de investering

De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. In 2020 is deze aftrek 45% van de investeringskosten. Het netto-voordeel is zo’n 11,25% van de investering. In bedragen zien we dat bedrijven bedragen van enkele duizenden tot ook wel enkele tonnen behalen via het inzetten van de EIA. Je mag EIA aanvragen tot maximaal 3 maanden nadat je de opdracht voor de investering hebt gegeven.

Vooral EIA Generiek interessant

Voor afvalverwerkingsprocessen en recyclingprocessen kan met name het generieke gedeelte van de regeling interessant zijn. Hiervoor moet een berekening worden uitgevoerd die aantoont wat de specifieke investering in het proces of een machine uit de productieketen heeft opgeleverd ten opzichte van de situatie voor de investering. Maar natuurlijk kun je als afval- of recyclingbedrijf ook fiscaal voordeel opvragen voor algemene bedrijfsmiddelen binnen je bedrijf die energiebesparend zijn.

Gepubliceerd op 16-04-2020