Loop geen belastingvoordeel mis, doe altijd een investeringscheck!

via-1.jpg (1)

Loop geen belastingvoordeel mis, doe altijd een investeringscheck!

BLOG - Ondernemers die investeren in hun bedrijfspand of (productie)proces hebben vaak recht op belastingvoordeel via de Energie Investeringsaftrek (EIA) of Milieu Investeringsaftrek (MIA). Dit omdat anno 2017 veel investeringen energievriendelijk of duurzaam zijn en dus in aanmerking komen voor ‘subsidie’. Toch maken ondernemers lang niet altijd aanspraak op de miljoenen die de overheid voor dergelijke investeringen heeft gereserveerd. Vanwege gebrek aan kennis van de mogelijkheden, of omdat het geen prioriteit heeft.

Immers, wanneer u bezig bent met een (ver)nieuwbouw of de aanschaf van een machine, dan ligt uw focus op de bouwplanning en de levering van uw aankoop. Het checken van een eventueel fiscaal voordeel schiet er dan snel bij in. Heel jammer, want daardoor loopt u het risico tienduizenden tot soms tonnen aan subsidie mis te lopen.

De lijst met voorbeelden van gemiste fiscale kansen door het bedrijfsleven is lang. En uit diverse onderzoeken die de afgelopen decennia zijn gedaan, blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die investeert niet controleert of er fiscaal iets te halen valt. Zoals in het geval van de volgende drie cases die onze fiscale consultants in de praktijk tegenkwamen:

  • Bijna te laat
    Een grote drukkerij schaft een nieuwe drukpers aan. De kosten zijn begroot en dus kan de machine worden aangekocht. Het aankoopproces verloopt heel degelijk, iedereen met kennis van het drukproces en de inkoopprocedure is erbij betrokken. Maar niemand denkt na, of voelt zich verantwoordelijk, voor het aanvragen van subsidie voor deze energievriendelijke machine met een aankoopwaarde van € 1,6 miljoen. De drukpers komt in aanmerking voor EIA, waardoor er 55% van de investeringskosten mag worden afgetrokken van de fiscale winst. En dat is een flinke korting op € 1,6 miljoen. Voor de EIA geldt dat tot drie maanden na opdrachtdatum van de aankoop mag worden aangevraagd. Dankzij tussenkomst van een adviseur werd de aanschaf net op tijd ontdekt en is op de valreep de EIA geregeld.
  • Geen tijd, te veel werk
    Een internationaal transport bedrijf investeert in een aantal nieuwe panden. Daar komen veel verschillende typen investeringen bij kijken die in aanmerking komen voor fiscale aftrek. Om er geen eentje te missen, is het noodzakelijk de complete investeringslijst door te lopen. Een aardige klus waar deze ondernemer zelf geen tijd voor heeft. Daarom heeft onze fiscale consultant de lijst van a tot z gecheckt en voor tientallen investeringen, zoals LED-verlichting, warmtepompen, bewegingssensoren, isolatie en airco’s, EIA aangevraagd. Het levert een mooie korting op de nieuwbouwkosten op.
  • Onwetendheid
    Een professionele voetbalclub heeft dankzij een nieuw stadion in het recente verleden goed kunnen profiteren van fiscaal voordeel voor energievriendelijke investeringen. Er is dus kennis van de regeling aanwezig. Toch blijkt, dat wanneer er een nieuw kunstgrasveld komt, er in eerste instantie niet aan wordt gedacht een investeringscheck te doen. Voor het kunstgras zelf valt niets te halen, maar – na tussenkomst van een van onze energiespecialisten - blijkt de elektrische veldverwarming onder de bovenste groene laag wél in aanmerking te komen voor fiscale aftrek. Door onwetendheid liep deze club bijna een aanzienlijk bedrag aan fiscaal voordeel mis.

Doe altijd een investeringscheck
In de bovenstaande voorbeelden is het goed afgelopen en hebben de ondernemers uiteindelijk nog kunnen profiteren van een beduidend fiscaal voordeel. Wel dankzij de tussenkomst van een fiscaal specialist. Zelf waren ze er niet aan toegekomen, of waren ze niet eens op de hoogte van hun financiële kansen. Daarom adviseren wij iedere ondernemer altijd een investeringscheck te laten doen wanneer er substantieel geld wordt gestoken in bedrijfspanden of machines. Heel vaak levert het een flink bedrag op voor zaken die je als bedrijf toch al doet!

Vindsubsidies Business Developer Energie Erik Schapink

Gepubliceerd op 10-07-2017