Kennis inkopen en afrekenen met een subsidievoucher?

kennisontwikikkeling-1.jpg (2)

Kennis inkopen en afrekenen met een subsidievoucher?

BLOG - U kent het wel, iets 'kleins' en 'technisch' wat betrekking heeft op uw project, en wat eigenlijk door een universiteit of andere kennisinstelling uitgezocht zou moeten worden. Gelukkig zijn daar kennisvouchers voor beschikbaar. Hieronder alle ins en outs over deze vorm van subsidie.

Vooral vanuit de regeling Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (de MIT-regeling) zijn er kennisvouchers te verdelen. In totaal kunnen innovatieve mkb-ondernemers dit jaar 533 MIT kennisvouchers aanvragen. De aanvraagperiode staat al sinds 11 april 2017 open, maar er zijn op dit moment nog altijd circa 80 stuks beschikbaar.

Maar wat is een MIT kennisvoucher nu eigenlijk?
De voucher is een soort waardebon – met een maximale waarde van € 3750 – waarmee een mkb-ondernemer een kennisvraag kan laten beantwoorden door een kennisinstelling. De ondernemer formuleert een kennisvraag voor de vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Vervolgens benadert de mkb'er een kennisinstelling die het antwoord op deze vraag kan verzorgen.

Met de voucher kan de ondernemer 50% van de rekening van de kennisinstelling voldoen. De ondernemer moet daarvoor wel binnen vier maanden na ontvangst van de voucher een ondertekende opdracht of offerte van de kennisinstelling overleggen. De kennisinstelling verzilvert de ontvangen voucher vervolgens bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Aanvragen voor de vouchers kunnen – zolang het maximumaantal vouchers nog niet is verleend – uiterlijk tot en met 7 september 2017 worden ingediend. Gezien het vrij lage tempo waarin het aantal aangevraagde vouchers toeneemt, is de kans groot dat er minimaal nog een aantal weken vouchers kunnen worden aangevraagd. Al met al een mooie kans voor hightech mkb-bedrijven om vrij gemakkelijk een bijdrage te krijgen voor het oplossen van een kennisvraag!

Andere aantrekkelijke voucherregelingen
Behalve de MIT kennisvouchers zijn er nog diverse andere aantrekkelijke voucherregelingen, zowel op nationaal als provinciaal niveau.

Een nationaal voorbeeld is de eveneens door RVO uitgevoerde regeling Vouchers internationaal ondernemen, waarmee mkb-ondernemingen worden aangezet tot (duurzaam) internationaal ondernemen.

Verder heeft vooral de provincie Overijssel een uitgebreid aanbod aan voucherregelingen. Zo zijn er onder meer:

  • de Subsidieregeling innovatievouchers, die mkb-ondernemingen stimuleert om versneld innovatie, onderzoek en testen te laten plaatsvinden in Overijssel. Deze regeling staat zelfs open voor mkb-ondernemingen van buiten Overijssel, zolang de te ondersteunen activiteiten maar worden uitgevoerd door in Overijssel gevestigde open innovatiefaciliteiten, kennis- of onderwijsinstellingen dan wel grote bedrijven met R&D-faciliteiten;
  • de Subsidieregeling scholingsvouchers zelfstandig professionals, waarmee de provincie de bijscholing van zelfstandige professionals ondersteunt;
  • de Subsidieregeling voucherregeling startende ondernemers, waaruit subsidie kan worden verleend voor coaching ten behoeve van de verbetering van ondernemerskwaliteiten en -vaardigheden.

Een ander provinciaal voorbeeld betreft het Gelderse programma De Groeiversneller, dat vouchers aanbiedt om Gelderse ondernemers te ondersteunen bij groeivraagstukken en het opstellen van goede businessplannen.

Wij helpen u graag verder!
Aarzel niet contact met ons op te nemen als u ideeën heeft die binnen bovenstaande voucherregelingen zouden kunnen passen. Ons team van subsidiespecialisten helpt u graag verder!

Gepubliceerd op 19-06-2017