Gregory van der Wiel vs. de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

piggy-banks-1.jpg (1)

Gregory van der Wiel vs. de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

BLOG – Eerder al gingen we in op het steeds groter wordende probleem van de enorme hoeveelheid fondsen gericht op het verstrekken van (alternatieve) financiering. Seed capital, business angels en ander investeringskapitaal, het aantal fondsen actief in deze markt is niet meer te overzien.

Ook organisaties die zelf actief zijn op dit vlak onderschrijven het probleem: Oost NL en LIOF pleiten in het Financieele Dagblad voor het stroomlijnen van het aantal fondsen beheerd door de Nederlandse regionale ontwikkelingsmaatschappijen. De twee organisaties zeggen al in gesprek te zijn met de provincies en andere aandeelhouders om te kijken naar de mogelijkheden. Volgens Oost NL en LIOF telt Nederland op dit moment zo’n 35 afzonderlijke investeringsfondsen die worden beheerd door één van de vijf regionale ontwikkelingsmaatschappijen (de zogenaamde ROM’s). Veel van deze fondsen richten zich op dezelfde doelgroep, maar hanteren hierbij verschillende voorwaarden, waardoor het voor ondernemers een onoverzichtelijk geheel is geworden.


'Met minder fondsen en minder bureaucratie zijn we minder geld kwijt aan het beheer en kunnen we meer tijd en aandacht besteden aan ondernemers, de dragers van de regionale economie', aldus Marius Prins, directeur van Oost NL. Zowel de provincie Gelderland als de NVP, de brancheorganisatie van participatiemaatschappijen, staan achter de oproep.

Dit is echter slechts het topje van de ijsberg. Niet alleen de ROM’s maken zich schuldig aan ‘oprichtingsdrang’, de nationale overheid doet vrolijk mee door actief de oprichting van dergelijke fondsen te stimuleren.

En dan als klap op de vuurpijl: Nederland beschikt nu zelfs over zijn eerste eigen ‘celebrity’ investeringsfonds. De primeur is voor profvoetballer Gregory van der Wiel. Hij start samen met brandingspecialist Funs Jacobs en venture capital investeerder Keadyn ‘Block Party’, dat zich specifiek gaat richten op innovatieve tech-startups. Het fonds heeft een startkapitaal van € 2,5 miljoen. Hiermee kunnen de komende drie jaar circa tien investeringen worden gedaan van gemiddeld € 250.000.

Zo lijkt het erop dat de oproep tot stroomlijning van Oost NL en LIOF, of deze nu gehoor gaat krijgen of niet, uiteindelijk weinig zal uithalen. Al zouden de ROM’s beslissen een groot deel van hun fondsen bundelen, aan de stroom aan nieuwe initiatieven van andere organisaties lijkt voorlopig geen einde te komen.

Zorgen dat u geen kansen mist?
Een goed initiatief om u wegwijs te maken in de wereld van venture en seed capital, participatiefondsen, business angels, maar ook de meer traditionele leningen en subsidies is het in dit voorjaar gelanceerde DealSuite. DealSuite is een besloten en beveiligd matchingplatform voor uw financiële adviseur waar hij voor uw bedrijf een financieringsvraag kan voorleggen aan verschillende geldverstrekkers. Bij DealSuite zijn alle Nederlandse banken, maar óók meer dan driehonderd investeringsmaatschappijen en alternatieve financiers aangesloten. Uw adviseur stelt één keer uw financieringsvraag en u krijgt een overzicht van wat er waar te halen valt.

Roel de Vrind, Research Manager Vindsubsidies

Gepubliceerd op 24-07-2017