Financiering voor uw project van een biermerk of modeketen? Dat kan!

beer-2218900_960_720-1.jpg (1)

Financiering voor uw project van een biermerk of modeketen? Dat kan!

BLOG - Iedereen die ooit wat met subsidies heeft gedaan, kent over het algemeen de populaire innovatiesubsidie WBSO wel. Maar waar u waarschijnlijk nog nooit bij stil heeft gestaan, is dat u bij een bezoekje aan de supermarkt, het winkelcentrum of zelfs de kroeg merken en ketens kunt tegenkomen die een eigen stichting, fonds of prijs hebben. De doelen van deze stichtingen, fondsen en prijzen, lopen uiteen van het ondersteunen van sportprojecten tot het erkennen van wetenschappers.

Hieronder een greep uit de lijst van bekende merken en winkelketens met een eigen fonds, stichting of prijs:

TEAMKPN Sportfonds
Elk jaar stelt het TEAMKPN Sportfonds, opgericht door leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten KPN, een bijdrage beschikbaar aan één of meerdere sportprojecten. In aanmerking voor een bijdrage komen sportteams die Nederland vertegenwoordigen. Financiering wordt verleend voor opvallende initiatieven in de topsport die Nederland op de kaart zetten en unieke onverwachte prestaties.

Stichting Specsavers Steunt
In 2010 heeft opticienketen Specsavers de Stichting Specsavers Steunt in het leven geroepen. Het doel van de stichting is het ondersteunen van goede doelen en organisaties die de lokale samenleving in Nederland ten goede komen en het algemene lokale belang dienen. Alle winkels van Specsavers geven per klant die een bril of hoortoestel koopt een vast bedrag aan de stichting waarmee projecten financieel kunnen worden ondersteund.

Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds
Het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds is opgericht ter gelegenheid van 400 jaar Grolsch in 2015. Het is een cadeau van het biermerk Grolsch aan de regio om de sociale en economische groei in de regio te stimuleren. Het fonds heeft als doel om 'vakmanschap is meesterschap', in de breedste zin van het woord, in Twente en de Achterhoek financieel te ondersteunen. Hierbij wordt groot belang gehecht aan enerzijds karakter en ondernemerschap, en anderzijds aan innovatie en duurzaamheid.

Stichting CoolCat Foundation
De CoolCat Foundation, opgericht door modeketen CoolCat, heeft als doel om financieel bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen in achterstandssituaties in Nederland en het buitenland. De CoolCat Foundation heeft gekozen voor die doelgroep omdat het bedrijf CoolCat als doelgroep vooral kinderen en jongeren heeft. De stichting focust zich op vooral op projecten die bijdragen aan onderwijs, gezondheid en achterstandsituaties van en voor kinderen.

Stichting Honig-Laan Fonds
Het Honig-Laan Fonds, opgericht door Cees Honig (voormalige directeur van het zetmeel- en voedingsmiddelenconcern Honig), steunt Zaanse projecten op het gebied van sport, cultuur, natuur en monumenten. Wanneer een organisatie, vereniging of instelling zelf de financiering van een project niet rond krijgt, kan er een verzoek om subsidie worden ingediend.

Heinekenprijzen
De Heinekenprijzen zijn zes prijzen voor wetenschappelijke en artistieke prestaties die sinds de jaren ‘60 ingesteld zijn door Alfred Heineken (voormalige bestuursvoorzitter van het biermerk Heineken) en iedere twee jaar worden uitgereikt. Er zijn vijf wetenschapsprijzen van elk $ 200.000: de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen, de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica en de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap. Sinds 1988 wordt er ook een dr. A.H. Heineken Prijs voor Kunst (€ 100.000, waarvan € 50.000 bestemd is voor een publicatie) uitgereikt aan een Nederlandse kunstenaar. In 2010 werden de Heineken Young Scientists Awards aan de Heinekenprijzen toegevoegd. Dit zijn vijf aanmoedigingsprijzen (met een waarde van € 10.000) voor jonge, getalenteerde onderzoekers in dezelfde wetenschapsgebieden als de Heinekenprijzen.

Dus u kunt met een gerust hart nog een biertje nemen en voelt u zich niet langer schuldig als u iets te enthousiast bent wezen shoppen. Het is allemaal voor het goede doel!

Gepubliceerd op 14-08-2017