Duurzaam investeren in 2019, waar liggen je subsidiekansen?

solarpark-1288842_960_720.jpg (1)

Duurzaam investeren in 2019, waar liggen je subsidiekansen?


Wie in 2019 duurzaam investeert of bijdraagt aan de CO2-reductie en vermindering van aardgasverbruik, kan rekenen op een financiële beloning van de overheid. Via subsidieprogramma’s en fiscale regelingen zijn komend jaar honderden miljoenen euro’s beschikbaar voor zowel kleinere energievriendelijke investeringen als omvangrijke samenwerkingsprojecten op het gebied van energie-innovatie. Waar liggen dit jaar de energie-subsidiekansen? Een kort overzicht.

EIA: fiscaal voordeel voor investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen
Voor investeringen in energievriendelijke bedrijfsmiddelen en onderdelen mag je dit jaar via de regeling Energie Investeringsaftrek (EIA) 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat is minder dan in 2018, maar er komen wel meer type bedrijfsmiddelen in aanmerking. Bekende items die nog steeds op de Energielijst staan zijn warmtepompen, warmtekrachtinstallaties, hoogrendement elektromotoren, warmte- en koudeterugwinningssystemen en zonnepanelen.

Nieuw binnen de EIA: systemen voor het opslaan van elektriciteit en CO2
Nieuwe investeringen die voortaan in aanmerking komen voor de EIA, zijn onder andere accu’s voor het tijdelijk opslaan van opgewekte elektriciteit en systemen voor langdurige warmteopslag. In het kader van de energietransitie zijn er ook nieuwe opties opgenomen voor het verminderen van aardgasverbruik, zoals het vervangen van gasgestookte ovens door elektrische ovens en de aanschaf van infraroodpanelen. Daarnaast komen systemen voor CO2-afvang en opslag in aanmerking. De overheid heeft dit jaar € 147 miljoen in kas voor EIA-investeringen door ondernemers.

MIA en VAMIL: 42 nieuwe bedrijfsmiddelen aan de Milieulijst toegevoegd
Met de MIA en VAMIL wordt een fiscale stimulans gegeven aan investeringen in bedrijfsmiddelen die in het belang zijn van de bescherming van ons milieu. Het budget voor de VAMIL in 2019 is € 25 miljoen. Voor de MIA is in 2019 een budget van € 114 miljoen beschikbaar. Voor deze regelingen geldt een minimale investering van € 2500. Op de Milieulijst vind je tal van milieuvriendelijke investeringen, van verwerkingsapparatuur en milieuvriendelijke motoren tot systemen voor hybride of elektrisch aangedreven machines en het circulair verwarmen van kantoorgebouwen.

SDE+: € 10 miljard voor het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen
Minister Wiebes van Economische Zaken heeft onlangs aangegeven, gelijk aan voorgaande jaren, de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) dit jaar twee keer open te gaan stellen. Het budget van zowel de voorjaars- als de najaarsronde is vastgesteld op € 5 miljard, zodat er in totaal € 10 miljard beschikbaar komt. De SDE+ is bedoeld voor het opwekken van hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen, waterkrachtinstallaties, windparken en gheothermieprojecten. De voorjaarsronde gaat open van 12 maart tot en met 4 april 2019.

DEI-subsidie wordt in 2019 uitgebreid en ingezet op CO2-reductie
Er komen dit jaar ingrijpende veranderingen aan binnen de subsidieregeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI), onderdeel van de regeling Topsector energieprojecten. Zo gaat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voorstellen voortaan op volgorde van binnenkomst behandelen. En verder gaat het criterium CO2-reductie een belangrijkere rol spelen en komen er nieuwe thema's. De binnenkort te wijzigen regeling gaat naar verwachting in februari open.

Accent op CO2-reductie
De DEI was voorheen bedoeld als etalage van energie-innovaties. Nederlandse bedrijven konden hun technologieën demonstreren met export als oogmerk. Vanaf 2019 verschuift het accent naar de doelen van het Klimaatakkoord. Vooral de bijdrage aan CO2-reductie is van belang. Daarnaast zijn innovaties welkom rond flexibilisering van het elektriciteitssysteem en optimale benutting van het energielandschap. Belangrijk bij de beoordeling is de slagingskans van de innovatie in de markt en maatschappij.

Innovatieprogramma’s met thema duurzaamheid
Wanneer je als bedrijf innovatieve projecten uitvoert op het gebied van energie, milieu en duurzaamheid, dan kun je ook subsidie aanvragen via verschillende innovatieprogramma’s zoals de WBSO (fiscale aftrek op de loon- en materiaalkosten van R&D-projecten), de regeling Mkb Innovatiestimulering Topsector (MIT), Eurostars en Horizon 2020 (voor internationale projecten) en diverse provinciale subsidieprogramma’s. Vindsubsidies vertelt je graag meer over de mogelijkheden van deze regelingen in 2019.

RVV Verduurzaming: opvolger STEP voor verduurzaming van huurwoningen
De RVV Verduurzaming is een fiscale regeling voor verhuurders met meer dan 50 sociale huurwoningen en is de opvolger van de populaire STEP-subsidie. Verhuurders kunnen met de RVV Verduurzaming profiteren van een korting op de verhuurdersheffing wanneer zij huurwoningen energievriendelijker en duurzamer maken. De hoogte van het bedrag dat in mindering mag worden gebracht op de verhuurderheffing hangt af van de te realiseren Energie-index en bedraagt tussen de € 3.000 en € 10.000 per woning.

Contact met onze energiespecialisten over jouw duurzame investeringen en passende fiscale regelingen en subsidies in 2019?

Gepubliceerd op 07-01-2019