De kracht van sport-data analyse: wie wordt de volgende stervoetballer?

neymar-2472682_960_720-1.jpg (1)

De kracht van sport-data analyse: wie wordt de volgende stervoetballer?

BLOG – SciSports haalt opnieuw de voorpagina’s met een op het eerste oog gewaagde voorspelling. Het bedrijf voorspelt namelijk dat drie, nu nog relatief onbekende voetballers, in de toekomst de recordtransfer van Neymar gaan overtreffen. Wie? Het zegt u waarschijnlijk niks, maar het gaat om de Mexicaan Diego Lainez (17, Club América), de Spanjaard Mikel Oyarzabal (20, Real Sociedad) en de Braziliaan Malcom (20, Bordeaux).


Ja tuurlijk, zal u wellicht denken, mijn zoontje (of leeuwinnetje) kan ook een aardig potje voetballen, wie weet gaat hij of zij ook nog wel eens voor miljoenen over de spreekwoordelijke toonbank. Maar de voorspelling van SciSports is, in tegenstelling tot de voorspelling over uw vast zeer getalenteerde zoontje of dochtertje, daadwerkelijk ergens op gebaseerd. SciSports beschikt namelijk over een database met gegevens over maar liefst 300.000 spelers. Het gaat dan om ruwe statistische gegevens, die worden gecombineerd met factoren als de ‘zwaarte’ van de competitie. Het systeem is in staat om deze gegevens te verwerken tot een zogenaamde potentiescore.

SciSports is gespecialiseerd in big-data analyses binnen de voetbalwereld. Eerder al gooide het bedrijf hoge ogen met het project BallJames, waarvoor Vindsubsidies EFRO-subsidie aan heeft gevraagd. BallJames is een innovatieve tool waarmee via 3D-data wordt gezorgd voor een compleet nieuwe beleving van voetbal. Kijkers kunnen de wedstrijd bijvoorbeeld bekijken door de ogen van een bepaalde speler en krijgen voortdurend interessante data gepresenteerd.

Roel de Vrind, Research Manager Vindsubsidies

Gepubliceerd op 08-08-2017