'Coronasteun naar buitenlandse rekeningen, contant opgenomen of vergokt'

person-playing-poker-1871508.jpg

'Coronasteun naar buitenlandse rekeningen, contant opgenomen of vergokt'

Bij de overheid zijn de afgelopen twee maanden meer dan tweehonderd meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasteun. Een deel van het subsidiegeld verdwijnt op buitenlandse rekeningen, wordt contant opgenomen of zelfs vergokt, zo meldt het AD.

Van de meer dan 200 meldingen zijn er 145 binnengekomen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), 40 bij de Financial Intelligence Unit (FIU, het meldpunt voor banken en accountants) en 21 bij uitkeringsinstantie UWV.

NOW, TOGS en Tozo

"Veel meldingen zijn bij ons binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem", zegt woordvoerder Elizabeth Palandeng van de Inspectie SZW. Ook kunnen werknemers, boekhouders of familieleden – eventueel anoniem – tippen via een online meldformulier. De meldingen gaan over fraude met de NOW-, TOGS-, en Tozo-regeling, bedoeld voor ondernemers die door corona in zwaar weer zijn beland.

Alleen al via de NOW-regeling ontvangen 123.000 werkgevers steun om de salarissen van werknemers door te betalen. Over tientallen werkgevers zijn inmiddels onregelmatigheden gemeld. "Sinds een paar weken neemt het aantal meldingen van NOW-fraude toe. Zo zien we bedrijven die al vóór de coronacrisis geen salaris uitbetaalden, maar nu toch NOW-steun hebben ontvangen. Of er staat wel personeel op een loonlijst, maar ondanks de steun wordt helemaal geen salaris overgemaakt", aldus Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van de FIU.

Accountants waarschuwen overigens al langer dat de fraudemeldingen mogelijk slechts het topje van de ijsberg zijn, aangezien er allerlei boekhoudkundige trucs zijn om in aanmerking te komen voor steungeld. Ook kunnen accountants vaak pas achteraf controleren of er mogelijk is gefraudeerd.

Fraude lastig te bewijzen

Hoewel de overheid dus al meer dan tweehonderd mogelijke coronafraudeurs op de korrel heeft, is er volgens het AD nog maar één verdachte opgepakt voor sjoemelen met steungeld. Het gaat hierbij om een 25-jarige man uit Naaldwijk verdacht van fraude met € 4000 TOGS-steun voor de vaste lasten van zijn bedrijfje, dat echter al een hele tijd niet meer actief lijkt te zijn.

De fraude is wel lastig te bewijzen. In de rechtszaal moet worden aangetoond dat iemand opzettelijk heeft gesjoemeld. Om die opzet te bewijzen, is grondig en vaak tijdrovend rechercheonderzoek nodig. Bij de aanpak van coronafraude kiest de FIOD daar nu niet voor, mede door de beperkte capaciteit.

'Veel steun komt wél op de juiste plaats'

Volgens FIU-hoofd Verbeek-Kusters valt al met al nog niet te zeggen of er veel meer wordt gefraudeerd dan nu bekend is. "Het is niet zo dat we op dit moment overstelpt worden met meldingen. Terwijl er toch voor vele miljarden euro's aan coronasteun is uitgekeerd. Veel steun komt dus waarschijnlijk wél op de juiste plaats terecht. Het is mogelijk dat later meer fraude aan het licht komt. Voor ons is dat nu nog kijken in een kristallen bol."

Kijk voor meer informatie op:
https://www.ad.nl/binnenland/bedrijven-misbruiken-coronasubsidie-steungeld-nog-zelfde-dag-vergokt~a7b9b141/

Gepubliceerd op 15-06-2020