Acht arrestaties in fraudezaak met SNN-subsidies

handboeien.jpg (2)

Acht arrestaties in fraudezaak met SNN-subsidies

NIEUWS - Er zijn acht verdachten opgepakt wegens fraude met subsidies van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Dit meldt SNN op zijn website.

Twee hoofdverdachten ontvingen (samen met zes anderen) honderden subsidies op basis van de Subsidieregeling noordelijke innovatie ondersteuningsfaciliteit 2013 (NIOF 2013). De subsidies hadden een gezamenlijke waarde van ruim € 1 miljoen en waren bedoeld voor het uitvoeren van diverse haalbaarheidsonderzoeken. De subsidiegelden werden echter gebruikt voor de aanschaf van auto's en machines. De twee fraudeerden niet alleen zelf volop, maar adviseerden ook andere ondernemers over frauderen met subsidies.

Plagiaat
SNN deed in augustus 2016 aangifte na een vermoeden van fraude en misbruik van gemeenschapsgeld. Dat die aanwijzingen voor fraude konden worden gevonden is mede te danken aan een versterkte fraudepreventieaanpak, die SNN vanaf 2013 heeft ingezet. Concreet kwam de zaak aan het licht toen SNN ontdekte dat bij een aantal ingediende aanvragen sprake was van plagiaat. Samen met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum, de Belastingdienst en de politie is destijds een onderzoek gestart dat heeft geleid tot de aanhoudingen. Het onderzoek naar de subsidiefraude wordt nu overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

SNN streeft ernaar om zoveel mogelijk subsidiegeld weer terug te krijgen, zodat dit opnieuw ingezet kan worden voor innovatieve projecten in Noord-Nederland. De organisatie beziet naar aanleiding van deze zaak of zij nog aanvullende maatregelen kan treffen om misbruik van subsidies tegen te gaan.

Gepubliceerd op 16-01-2018