Benut net als 20.000 bedrijven WBSO-subsidie voor R&D-projecten

Start je een R&D-project? Verlaag dan de kosten met de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO). Er is jaarlijks ruim een miljard beschikbaar voor innovatieve ondernemers. 

Voorwaarden WBSO Regeling

Wat levert de WBSO op?

In de praktijk levert het benutten van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk voor innovatieve projecten een bedrijf al snel duizenden tot tienduizenden euro’s op. En een fulltime R & D-medewerker kan zelfs ruim € 27.000 subsidie opleveren per jaar.

 

Wat is WBSO subsidie?

WBSO staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en vergoedt een deel van de kosten van S&O-projecten. De overheid beloont hiermee ondernemers die zich bezighouden met innovatie en daarmee een financieel risico nemen. S&O is afgeleid van het Engelse R&D.

Via de subsidie mogen ondernemers die bezig zijn met de ontwikkeling of verbetering van een product, dienst of proces 40%. van loonkosten en materiaalkosten aftrekken van de loon- of inkomstenbelasting. Onder materiaalkosten vallen onder meer: kosten voor prototype, proefopstellingen, machines of laboratoria. 

Zij vroegen ook WBSO aan:

Ict Group Referentie
Ondernemers

ICT Group - WBSO

ICT Group bestaat uit een aantal losse bedrijven waaronder ICT Netherlands, Intraffic en OrangeNXT.

Topic Healthcare Solutions
Ondernemers

TOPIC Healthcare Solutions - WBSO

TOPIC Healthcare Solutions ontwikkelt technologische oplossingen voor de medische wereld.

Wbso Subsidie Zelf Aanvragen

10% tot 20% meer opbrengst na het eerst jaar

Hoe helpt Vindsubsidies jou meer uit de WBSO te halen?

Vindsubsidies helpt al meer dan 25 jaar bedrijven met de WBSO. Wij hebben specialisten op elk vakgebied, waaronder Industrie, ICT, LSH, Creatieve industrie. Op de inhoud maken wij het verschil.  Wij kunnen optimaal meedenken met jouw project en daarom kunnen we ervoor zorgen dat we de maximale opbrengst uit de WBSO ophalen. We kunnen eenvoudig aantonen dat we binnen een jaar  10% tot 20% meer opbrengst uit de WBSO halen, ook hebben we de WBSO-subsidiebijdrage voor klanten zelfs verdubbeld.
Bovendien zijn we onze samenwerking met jou als een optelsom van kennis die maximaal resultaat oplevert. We laten niet onze klanten zelf de aanvraag schrijven. Maar met gezamenlijke know-how van jouw vakgebied en de WBSO-regeling verzorgen wij de aanvraag die jouw geld oplevert!

Waarvoor kun je subsidie aanvragen?

De WBSO subsidie kan in principe worden ingezet voor allerlei type innovatieve projecten. In de wettekst van de regeling worden de volgende 3 categorieën genoemd:

 • Ontwikkelingsprojecten - de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten en fysieke productieprocessen
 • Ontwikkeling van nieuwe of verbeterde programmatuur (WBSO ICT)
 • Technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO)

Hoeveel geld stelt de overheid beschikbaar?

Het budget voor dit jaar is € 1,281 miljard. Per aanvrager varieert de subsidie van enkele duizenden tot soms tonnen subsidies. Gemiddeld ontvangen bedrijven enkele tienduizenden euro's aan vergoeding voor gemaakte (loon)kosten tijdens innovatieve projecten.

Wanneer aanvragen?

Vanaf dit jaar mogen bedrijven vier keer per jaar WBSO aanvragen indienen. Voor zelfstandigen geldt geen maximum. Je moet er rekening mee houden dat je de subsidie voorafgaand aan je S&O-project aanvraagt. Op dit moment is de voorwaarde dat je dit uiterlijk 1 maand voor de start van je activiteiten doet.

 

Fresh Apple Wbso Subsidie

Onze dienstverlening

Hoe kunnen wij jou helpen?

 • Beoordelen of jouw project in aanmerking komt voor een subsidie
 • De subsidieaanvraag schrijven (of reviewen) en indienen bij de RVO
 • Hulp bij het beantwoorden van een vragenbrief of het indienen van een bezwaar

Complete ontzorging op administratief gebied:

 • Als contactpersoon optreden richting de RVO
 • Ondersteuning bij het inrichten van de projectadministratie via de online tool GrantManager
 • Je voorbereiden op RVO-controles of er zelfs bij aanwezig zijn
 • Het verzorgen van de financiële tussenrapportages en eindverantwoording
 • Je krijgt een vaste consultant die jouw bedrijf en medewerkers begeleid

Een team met subsidiespecialisten staat voor je klaar

Meer weten over de WBSO?

Zeker weten dat jouw bedrijf optimaal resultaat behaalt met de WBSO? Onze adviseurs komen graag een keer langs om, geheel vrijblijvend, te sparren over lopende projecten. Neem gerust eens contact met ons op.

Houd spam tegen