Milieu Investeringsaftrek

Je bent op zoek naar meer informatie over fiscale aftrek mogelijkheden voor milieuvriendelijke investeringen binnen jouw bedrijf? Dan zit je hier goed, want hier vind je informatie over de Milieu Investeringsaftrek.

Wat houdt de MIA Investeringsaftrek in?

De Milieu Investeringsaftrek (MIA) een fiscale regeling voor ondernemers die duurzaam investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, materialen, gebouwen of productieprocessen. De Milieu Investeringsaftrek wordt door veel ondernemers toegepast in combinatie met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Wat levert de Milieu Investeringsaftrek op?

De regeling biedt de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. In 2020 kun je tot 36 % van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Wanneer heb je recht op de Milieu Investeringsaftrek?

De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Je moet aan de volgende algemene voorwaarden voldoen:

 • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst 2020.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
 • Voor de MIA regeling moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.

Waarvoor kun je de Milieu Investeringsaftrek aanvragen?

Je kunt de Milieu Investeringsaftrek aanvragen voor een bedrijfsmiddel dat voorkomt op de Milieulijst en voldoet aan de daarin gestelde voorwaarden. Op de Milieulijst staan ongeveer 270 bedrijfsmiddelen, ingedeeld in verschillende categorieën:

 1. Thema-overstijgende milieu-innovatie
 2. Grondstoffen- en watergebruik
 3. Voedselvoorziening en landbouwproductie
 4. Mobiliteit
 5. Klimaat en lucht
 6. Ruimtegebruik
 7. Gebouwde omgeving

Milieu Investeringsaftrek generiek: subsidie voor berekend milieuvoordeel

Naast omschreven milieuvriendelijke technieken op de Milieulijst, komen generieke bedrijfsmiddelen in aanmerking. Voor deze investeringen geldt een richtlijn voor de te leveren prestatie, dat wil zeggen welk milieuvoordeel wordt behaald na de investeringen ten aanzien van de oude situatie (voor de investering). Hierdoor heb je meer keuzevrijheid in het investeringsgedrag. Wij hebben ervaring met deze generieke aanvragen en berekeningen en praten je graag bij.

Tot wanneer kun je Milieu Investeringsaftrek aanvragen

Tot 3 maanden nadat je de opdracht voor de investering hebt verstrekt, in veel gevallen in deze gelijk aan de factuurdatum.

Meer weten over de Milieu Investeringsaftrek?

Benieuwd of jouw milieuvriendelijke investering in aanmerking komt voor de Milieu Investeringsaftrek? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je meer over de mogelijkheden.


 

mia vamil

Mia en Vamil Consultant Bart Voortman helpt je graag verder

info@vindsubsidies.nl | 088-2020400

Anderen bekeken ook:

naar boven

Vindsubsidies

Brengt vooruitgang een stapje dichterbij