Investeringsaftrek

Je bent op zoek naar meer informatie over de investeringsaftrek. Wat houdt de investeringsaftrek in, en hoe kun je daar je voordeel meedoen?

Wat houdt de investeringsaftrek in?

Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je onder voorwaarden gebruik maken van  belastingvoordeel via de investeringsaftrek. Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Energie Investeringsaftrek
  • Milieu Investeringsaftrek

Wie kan gebruik maken van een investeringsaftrek?

Iedere ondernemer die belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelastingen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een investeringsaftrek?

Hieronder leggen we per aftrekmogelijkheid uit waar deze voor is bedoeld.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Je kunt kleinschaligheidsinvesteringsaftrek aanvragen wanneer je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Het bedrag er van de winst mag worden afgetrokken, is afhankelijk van het totaalbedrag dat is geïnvesteerd.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL
Je komt in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek (MIA) als je hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de jaarlijks gepubliceerde Milieulijst. Bepaalde milieuvriendelijke investeringen komen ook in aanmerking voor de VAMIL-regeling (willekeurige afschrijving). Naast MIA voor een investering in een bedrijfsmiddel van de  Milieulijst kun je ook gebruik maken van de MIA generiek. Je ontvangt dan subsidie op basis van een berekening van een milieubesparing die een investering oplevert. Hierbij wordt de nieuwe situatie afgezet tegen de oude situatie. Je kunt tot 36 % van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%.

Energie-investeringsaftrek
Wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel van de jaarlijks door de overheid gepubliceerde Energielijst kun je gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Daarnaast kun je aanspraak maken op de EIA generiek, dan ontvang je subsidie op basis van een berekening van de besparing die wordt behaald in de nieuwe situatie ten aanzien van de oude situatie. Voor 2020 is de aftrek 45%.

Wanneer vraag je een investeringsaftrek aan?

Je kunt tot drie maanden na de datum van opdrachtverstrekking van de investering nog een beroep doen op de mogelijkheid voor fiscale aftrek.

Waar vraag je een investeringsaftrek aan?

Je vraagt de investeringsaftrekregelingen KIA, EIA en MIA aan bij de RVO.

Welke investeringen komen niet in aanmerking voor investeringsaftrek?

Niet alle investeringen geven recht op investeringsaftrek, dit geldt voor:

  • bedrijfsmiddelen van minder dan € 450
  • investeringen in o.a. woonhuizen, grond, dieren, vervoermiddelen die personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer en goede doelen
  • investeringen waarbij je verplichtingen aangaat met directe familieleden of gezinsleden
  • investeringen waarbij privévermogen wordt overgebracht naar het bedrijf
  • bedrijfsmiddelen die worden verhuurd of gebruikt in het buitenland

Waar kan Vindsubsidies je bij helpen?

Wij hebben met name specialisten in huis voor ondersteuning bij het aanvragen van de EIA e de MIA/VAMIL. Onze adviseurs inventariseren investeringen en kunnen de EIA en MIA voor je aanvragen. Wanneer je gebruik wilt maken van de generieke onderdelen van deze regelingen, moet je een berekening uitvoeren om het effect van de besparing van de investering aan te tonen. Dit is vaak niet eenvoudig. Ook op dit vlak hebben wij enkele zeer gespecialiseerde adviseurs in huis. Zij hebben aantoon ervaring met kleine maar ook zeer grote EIA- en MIA-aanvragen.

Denk je gebruik te willen maken van de investeringsaftrek? Wij vertellen je graag hoe dat werkt!

Vul onderstaand formulier in en je wordt direct verder geholpen door één van onze EIA experts


 

EIA

EIA consultant Bart Voortman helpt je graag verder

info@vindsubsidies.nl | 088-2020400

Anderen bekeken ook:

naar boven

Vindsubsidies

Brengt vooruitgang een stapje dichterbij